Glasanje danas
72

Palestina se bori da postane punopravna članica UN-a: Koliko je blizu međunarodnog priznanja

N. V.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija će danas podržati kandidaturu Palestine da postane punopravna članica UN-a, tako što će je priznati kvalifikovanom za pridruživanje. To bi predstavljao korak naprijed, ali znajući atmosferu prema ovom pitanju, u Vijeću sigurnosti će teško postići kompromis.

Palestinci oživljavaju svoja nastojanja da budu međunarodno priznata država uprkos tome što su SAD stavile veto prošlog mjeseca na ovo pitanje u Vijeću sigurnosti. Do posljednjih intenzivnijih aktivnosti za punopravno članstvo dolazi sedam mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prilikom čega je ubijen veliki broj civila, i dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra ilegalnim.

Glasanje Generalne skupštine od 193 člana suštinski ne može promijeniti status Palestine jer zahtjev za punopravno članstvo u UN-u prvo treba da odobri Vijeće sigurnosti, ali će biti odličan pokazatelj podrške koju Palestina uživa u svijetu. Diplomate kažu da će nacrt teksta vjerovatno dobiti potrebnu podršku za usvajanje.

Iako se usvajanjem ne može postići mnogo na planu priznanja Palestine, nacrt rezolucije, koji se stavlja na glasanje u petak, Palestincima će dati neka dodatna prava i privilegije, poput mjesta među članicama UN-a u skupštinskoj dvorani, ali bez prava glasa.

Palestinci su trenutno država posmatrač, koja nije članica, što je de facto priznanje državnosti, koje je dodijelila Generalna skupština UN-a 2012. godine. Ukoliko se uzme u obzir situacija u Gazi i politički potezi koji se dešavaju, Palestina neće uskoro u UN-u sjesti ravnopravno za sto i vjerovatno će tako ostati bar do završetka rata.