Vrijednost je milionska
8

Aston Martin prodaje Zagato kolekciju

D. B.
Oni koji sanjaju rijetku kolekciju Aston Martinovih automobila čiji dizajn potpisuje Zagato, a imaju dovoljno dubok džep, sada mogu ostvariti svoj san.

Aston Martin Works je najavio prodaju četiri rijetka Zagato modela, a ciljna grupa su imućni kolekcionari sa "skupim ukusom".

Kolekcija je u privatnom vlasništu te se sastoji od modela Aston Martin Vanquish Zagato u Volante, Shooting Brake i Speedster varijanti, dok im se pridružuje i noviji i još rjeđi DBS GT Zagato. To znači da nedostaje samo originalni Vanquish Zagato Coupe kako bi se kompletirala jedna od najrjeđih kolekcija Zagatovih specijala.

Vanquish Zagato Volante i Shooting Brake su proizvedeni u 99 primjeraka (svaki od njih), dok je Speedster nastao u 28 primjeraka. Najrjeđi je ipak DBS GT Zagato s proizvedenih svega 19 primjeraka.

Zanimljivo, vlasnik modela DBS GT Zagato ga je odvojio od klasičnog modela DB4 GT Zagato Continuation, koji dolazi uz njega u sklopu kolekcije DBZ Contenary Collection. Ovaj duo je koštao 6 miliona funti ne računajući porez, no vrijednost bi mogla biti veća u slučaju odvojene prodaje.

Vanquish Zagato porodica je bazirana na platformi prethodne generacije modela Vanquish, koja se proizvodila između 2012. i 2018. godine. Ispod haube se nalazi atmosferski V12 motor, koji razvija 600 KS.

DBS GT Zagato je baziran na novijem modelu Aston Martin DBS Superleggera, a pokreće ga snažniji twin-turbo V12 motor sa 760 KS.

Aston Martin Works, odjel brenda koji se bavi naslijeđem, nije objavio cijenu specijalne kolekcije od četiri automobila, ali se očekuje da će pobjednička ponuda biti milionska. Automobili se nalaze u Velikoj Britaniji.