Tranzicija prija svima
0

Bentley također odgađa planove za proizvodnju potpuno električnih automobila

A. M.
Britanski proizvođač luksuznih automobila Bentley samo je jedan u nizu proizvođača koji odgađaju planove za proizvodnju potpuno električnih automobila. Nepovoljna vremena za baterijska vozila natjerala su Bentley da svoju pažnju usmjeri na hibridne verzije.

Čini se da zvuk V8 motora i dalje ostaje prijatna muzika za kupce luksuznih vozila. Bentley odustaje od svojih ambicija da proizvodi isključivo električne automobile i odlučuje se za postepeni prelazak na čisto baterijska vozila.

Proizvođač luksuznih automobila planira da usvoji hibridnu tehnologiju kao srednjoročni strateški plan, jer menadžment kompanije prepoznaje da u luksuznom segmentu kupci i dalje preferiraju motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

U januaru 2020. godine, britanska marka je objavila da će prodavati samo plug-in hibridna ili električna vozila do 2026. godine, s planovima za potpuno prelazak na potpuno električne modele do 2030. Međutim, pod novim vodstvom Frank-Steffena Wallisera (Porscheov veteran i idejni tvorac hiperautomobila 918 Spyder), brend ponovo kalibrira svoj pristup.

U nedavnom intervjuu, Walliser je priznao da je usvajanje EV tehnologije bilo sporije nego što su mnogi u industriji očekivali. Za razliku od drugih marki, Bentley ne može sebi priuštiti proizvodnju i električne i benzinske verzije istog vozila kako bi se takmičio u istom segmentu.

Shodno tome, kompanija vidi plug-in hibride kao održivo prelazno rješenje. Osim toga, Walliser podržava korištenje održivih goriva, koja Porsche već uveliko proizvodi u fabrici u Čileu.

Ipak, Bentley nije u potpunosti odustao od svojih električnih snova. Prvi potpuno električni Bentley će navodno biti predstavljen 2026., a njegovo lansiranje je planirano za 2027. godinu. Walliser takođe ima "ambiciju" da brend postane potpuno električni sredinom sljedeće decenije.

Međutim, detalji o Bentleyjevom prvom električnom modelu su ograničeni. Walliser je pojasnio da neće zamijeniti postojeći model u portfoliju kompanije, već će biti potpuno novi model u porodici vozila Bentley.

Vezani članci