U skladu s vremenom
0

Bentleyev nasljednik legendarnog W12 monstruma je hibridni V8 s više od 750 KS

A. M.
Britanski proizvođač automobila ponudio je više informacija o nasljedniku W12 motora. Radi se o hibridnom V8 agregatu, koji će razvijati više od 750 KS i nuditi električni domet do 80 kilometara.

U posljednjih 20 godina, W12 motor je bio sinonim za Bentley. Za sve to vrijeme Britanci su proizveli čak 105.000 primjeraka W12 motora, u periodu u kojem je snaga 6,0-litarskog agregata porasla za 40 posto, a potrošnja smanjena za 25 posto.

Ali kako svim dobrim stvarima mora doći kraj, tako će i W12 monstrum zbog ekologije biti povučen u bliskoj budućnosti. Njegovo mjesto će u skladu s vremenom i aktuelnim trendovima zauzeti hibridna konfiguracija bazirana na V8 jedinici.

Bentley opisuje novi zeleni motor kao najdinamičniji, najagilniji i najefikasniji pogonski sklop u historiji brenda. Prema riječima predstavnika kompanije, hibridni sistem nudi preko 750 konjskih snaga i ima električni domet do 80 kilometara. Kapacitet baterije u ovom trenutku nije poznat.

Britanci su ujedno potvrdili da će novi hibridni sistem razvijati više od 1.000 Nm obrtnog momenta, dostupnog u širem rasponu obrtaja. Podsjećamo, Bentley je samo prije koji dan predstavio Batur Convertible, jedan od posljednjih modela koji će ispod dugog prednjeg poklopca skrivati dugovječni 6,0-litarski biturbo W12 motor.