Obogatio kolekciju
22

Charles Leclerc pokazao svoj novi Ferrari Daytona SP3 dizajniran na temu Monaca

D. B.
F1 vozač Charles Leclerc posjeduje impresivnu kolekciju Ferrarijevih automobila, a jedan od najnovijih "dodataka" u njegovoj garaži je Ferrari Daytona SP3.

Automobil će tokom određenog perioda biti izložen u Muzeju Enzo Ferrari, nakon čega se vraća Leclercu. Kao i većina Ferrarijevih hiperautomobila ograničene proizvodnje, Daytona SP3 je personaliziran prema željama slavnog F1 vozača. Leclerc je proveo oko šest sati u odjelu Centro Stile Ferrari kako bi svaki detalj automobila bio baš ono što on želi. Finalni izgled je zaista impresivan te sadrži mnogo ličnih detalja.

Ferrari Daytona SP3 je u mat crnoj boji, a preko karoserije se protežu dvije linije u bojama Monaca, crvena i bijela. Ovaj dizajn je inspirisan jednom od Leclercovih kaciga. Karbonski detalji su dekorisani crvenim ukrasima, što se slaže s kočionim kliještima iza crnih felgi. Veliki Ferrarijevi logotipi nalaze se na vratima, dok je Leclercov broj 16 pozicioniran na B stubove.

Monegažanin vjeruje da "svaki Ferrari treba nešto crveno" pa je zbog toga izabrao kombinaciju crne i crvene boje za unutrašnjost. Zastava Monaca krasi sjedišta i lopatice za promjenu stepena prijenosa, a još jedan specijalni detalj je metalna pločica postavljena između sjedišta. Na ovooj pločici je Leclercov potpis, kao i njegov trkaći broj 16.

Model baziran na La Ferrariju potiče iz Icona serije, a debitovao je 2021. godine i košta 2 miliona eura. Proizvodnja je ograničena na 599 primjeraka. Pokreće ga atmosferski V12 motor, koji razvija 840 KS i 697 Nm obrtnog momenta.

Osim ovog automobila, Leclerc posjeduje mat bijeli model 812 Competizione s V12 motorom, srebrni Purosangue, kao i mat crni 488 Pista Spider.