Istraživanje WWCOTY-a
112

Danas je Međunarodni dan žena vozača, ovo su najveći problemi s kojim se susreću tokom vožnje

D. B.
Današnji dan, 24. juni, obilježava se kao Međunarodni dan žena vozača. Tim povodom, žiri za izbor Svjetskog automobila godine sačinjen od 77 automobilskih novinarki iz 53 zemlje svijeta (WWCOTY), ukazao je na jedan od najvećih problema današnjice kada govorimo o vožnji.

Prema nedavnom istraživanju provedenom uz pomoć Women's Worldwide Car Of The Year žirija (WWCOTY), ukupno 78 posto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom. U ispitivanju je učestovalo oko 1.500 žena vozača iz 20 zemalja svijeta (Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španija, Švicarska, Velika Britanija i SAD).

Istraživanje koje je pokrenula članica WWCOTY žirija iz Češke, Sabina Kvášová, urednica časopisa i web portala ''Zena v aute.cz'', pokazalo je da 78 posto žena vozača agresiju na putu smatra ozbiljnim problemom, a 69 posto njih smatra da je agresivno ponašanje na putevima u porastu.

"Putem upitnika analizirali smo kako se žene vozači osjećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na putevima", kaže Sabina Kvášová.

Čega se žene vozači plaše u vožnji?

Prema studiji, postoje tri glavne teme oko kojih su žene vozači zabrinute, a to su agresivni vozači (22 posto), saobraćajne nezgode (20 posto) i vožnja pri smanjenoj vidljivosti (20 posto). Zatim slijede proklizavanje vozila (13 posto) i sudar sa životinjama (9 posto). S druge strane, 16 posto žena vozača ne plaši se ničega.

Zanimljivo je pogledati odgovore koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Primjera radi, agresivne vozače kao glavnu brigu tokom vožnje najviše navode učesnice ankete iz SAD (82 posto), Španije (31 posto) i Poljske (38 posto).

Saobraćajne nezgode kao glavni strah zastupljene su u odgovorima iz Italije (51 posto), Poljske (35 posto) i Njemačke (31 posto).

Vožnja pri smanjenoj vidljivosti predmet je zabrinutosti uglavnom žena vozača iz Velike Britanije (52 posto), Njemačke (50 posto) i Poljske (20 posto).

''Većina žena vozača u svijetu, oko 55 posto, sporadično se susreće s agresivnim ponašanjem na putu, 25 posto njih susreće se s agresivnim ponašanjem svaki dan, a 20 posto nekoliko puta sedmično'', ističe organizatorka ovog istraživanja i članica žirija WWCOTY, Sabina Kvášová.

Šta žene vozači predlažu?

Na pitanje koje mere treba preduzeti protiv agresivnih vozača, žene vozači širom svijeta uglavnom predlažu strožije kazne (45 posto), program specijalizovane psihološke terapije (27 posto), detaljniju obuku budućih vozača (20 posto) i preventivne kampanje (8 posto).

Gledajući po pojedinim zemljama, stroge kazne protiv agresivnih vozača podržavaju žene vozači u velikoj mjeri u Danskoj i Srbiji (posto %), a slijede ih SAD (54 posto) i Italija (50 posto).

Obaveza prolaska kroz program specijalizovane psihološke terapije za vozače i naknadna psihološka procena mentalnih sposobnosti vozača, također ima snažnu podršku u Danskoj i Srbiji (97 %), SAD (54 %), te u Poljskoj i Kolumbiji (50 %).

Budući vozači moraju biti svjesni rizika povezanih s agresivnošću na putevima tokom svoje obuke, a tu predloženu mjeru podržavaju Velika Britanija (43 posto), Italija (42 posto), Španija (30 posto%). Preventivne kampanje o opasnostima agresije uglavnom su naveli u odgovorima ispitanici iz SAD-a (45 posto), Poljske (37 posto) i Njemačke (24 posto).

Zašto je važno da žene voze?

Ovim istraživanjem žiri za izbor Svjetskog automobila godine (WWCOTY), ima za cilj da objavi perspektivu žena vozača u vezi s ponašanjem u vožnji. Međunarodni dan žena vozača, dan koji brani mobilnost kao neotuđivo pravo koje doprinosi slobodi, dostojanstvu te ličnom i profesionalnom razvoju žena, savršena je prilika za isticanje ove ankete.

Vožnja otvara vrata nezavisnosti milionima žena širom svijeta u potrazi za boljom budućnošću, postizanju pravednijih životnih uslova i praćenju svoje strasti prema motosportu.

Danas žene utječu na više od 80 posto kupovine automobila u naprednim zemljama. Ovaj broj će nastaviti da raste u narednim godinama.

''Postotak mladih studentkinja već je porastao u razvijenim zemljama. Paritet plata postaje dostižan cilj, upravni odbori više nisu sačinjeni isključivo od muškaraca, a na listama najbogatijih ljudi na svijetu nije neobično vidjeti sve više ženskih imena", kaže Marta García, izvršna predsjednica WWCOTY žirija.

Međunarodni dan žena vozača također slavi sve veću važnost izražavanja mišljenja i iskustava žena o automobilima na društvenim mrežama. Broj žena na globalnom nivou na Instagramu je 53,6 posto, Facebooku 44 posto, Linkedinu 43,7 posto i TikToku 49,2 posto.

Za žene se ne radi samo o performansama i sigurnosti jednog vozila, već je kod mnogih riječ i o spašavanju planete kroz ekološku svijest, bez gubitka prava na slobodu da dolaze i odlaze gdje i kada žele.

Međunarodni dan žena vozača razlog je za razmišljanje. Mnoge žene još uvijek osjećaju da ih partneri pažljivo posmatraju dok voze, potom koriste samo drugi porodični automobil ili osjećaju malo podrške u svijetu motosporta. Zato je obilježavanje Međunarodnog dana žena vozača, inicijative koju promoviše i WWCOTY, važnije nego ikada.