F1 bolid za cestu
49

Fernandu Alonsu isporučen Aston Martin Valkyrie

D. B.
Dvostruki svjetski šampion Formule 1 i aktuelni vozač Aston Martin F1 tima Fernando Alonso dobio je svoj hiperautomobil Valkyrie.

Alonso se Aston Martinu priključio dosta nakon što je Valkyrie najavljen, ali je ipak nekako uspio osigurati da dobije hiperautomobil. On je sarađivao s odjelom Q by Aston Martin kako bi njegov Valkyrie bio specijalan i što sličniji njegovom F1 bolidu. To između ostalog znači Satin Aston Martin Racing zelenu šemu boja, kao i AMR Satin Lime grafike koje također krase i bolid. Također, tu su Speed crveni masivni venturijevi tuneli te Speed crvene, svijetlo i tamno plave grafike.

Unutrašnjost je spartanska, sadrži crnu Alcantaru s kontrastnim AMR Line koncem i Alonsovim logom uvezenim u naslone za glavu. Crvena papučica gasa sadrži Alonsov broj 14.

"Teško je opisati koliko sam se radovao ovom danu. Sjesti u svoj Valkyrie na kojem sam blisko sarađivao s timom Q by Aston Martin je trenutak koji se pamti. Valkyrie je zaista F1 automobil za cestu, toliko je tehnologije i znanja uloženo u njega", izjavio je Alonso.

Automobil mu je dostavljen u vrijeme kada se špekuliše da u Aston Martin stiže legendarni inžinjer Adrian Newey. Upravo on potpisuje dizajn modela Valkyrie.

Valkyrie 6,5-litarski V12 atmosferski motor uparen s električnim motorom, a ukupna snaga iznosi 1.155 KS i prenosi se na stražnje točkove preko sedmostepenog Ricardo automatiziranog manuelnog mjenjača. Hiperautomobil je težak svega 1.355 kg.

Društvenim mrežama su se proširili snimci i glasine da se hiperautomobil pokvario, no navodno se na šlepi našao upravo kako bi bio isporučen slavnom Špancu.