Izuzetno važan za fabriku
63

Ford u Njemačkoj započeo proizvodnju modela Capri

D. B.
Ford je počeo proizvoditi potpuno električni model Capri u Kelnu u Njemačkoj.

Capri je postao drugi električni model koji silazi s proizvodne trake u njemačkom postrojenju, čime se pridružio Exploreru. Proizvodnja Caprija je počela 23. septembra, a iz Forda kažu da je ovo važan trenutak za fabriku i njene uposlenike u "teškim vremenima za industriju".

Capri je potpuno električni SUV coupe zasnovan na Volkswagenovoj MEB platformi, dug je 4,63 metra, što znači da je malo duži od Explorera, ali ima nešto ravniju liniju krova. Postrojenje u Kelnu može proizvoditi do 250.000 automobila godišnje, ali radi na povećanju svog kapaciteta. Do oktobra je cilj ostvariti proizvodnju veću od 600 automobila dnevno tokom dvije smjene.

Dosad su Explorer i Capri dobro primljeni na tržištu, a Explorer premašuje očekivanja. Ipak, zasad nema javno objavljenih brojki.

Capri dolazi u dvije glavne verzije. Standard Range model sa stražnjim pogonom ima bateriju kapaciteta 52 kWh i košta najmanje 44.950 eura, dok Extended Range model s pogonom na sva četiri točka koristi veću bateriju kapaciteta 79 kWh i dostupan je po cijeni od 55.950 eura.

Uspjeh modela Explorer i Capri je ključan za Ford. Postrojenje u Kelnu sada proizvodi samo električne automobile, tako da ovi modeli igraju veliku ulogu u budućnosti postrojenja i njegovih uposlenika.