Fokus na Aziji i Evropi
2

Honda planira predstaviti deset električnih motocikala do 2025. godine

D. B.
Honda, najveći proizvođač motocikala na svijetu, postaje električni brend, a ove sedmice je najavljeno da će do 2025. godine biti predstavljeno 10 ili više električnih motocikala.

Iz Honde je saopćeno da će električni motocikli biti namijenjeni evropskom i azijskom tržišti, ali i da će neki od njih biti dostupni i u Sjevernoj Americi. Također, ne treba očekivati mnogo modela visokih performansi jer slajd koji je objavila Honda sadrži 11 silueta potencijalnih električnih modela od kojih samo četiri ne izgledaju poput mopeda.

Honda razvija novu platformu pod nazivom FUN te planira na japansko, evropsko i američko tržište plasirati tri velika električna modela između 2024. i 2025. godine. Također, japanska kompanija radi na dječijem biciklu zasnovanom na istom pogonu i bateriji.

Ipak, Honda će nastaviti proizvoditi modele s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, ali je obećala da će biti ekološki prihvatljiviji zahvaljujući korištenju E20 i E100 gorivu baziranom na etanolu.

Cilj Honde je da njen biznis s motociklima bude karbonski neutralan do 2040. godine te da električni modeli čine oko 15 posto prodaje motocikala do 2030. godine.