Za sve svoje modele
19

Jaguar Land Rover će prvi koristiti Pirellijeve gume s FSC certifikatom

D. B.
Jaguar Land Rover i Pirelli ostvarili su novu saradnju, čiji je cilj korištenje "prirodnih i ekološki prihvatljivih" automobilskih guma s FSC certifikatom.

Iz sjedišta JLR-a u Gaydonu u Velikoj Britaniji je saopćeno da kompanija planira koristiti više od 250.000 guma s FSC certifikatom svake godine, a prvi model koji će ih dobiti jeste novi Range Rover Electric.

Forest Stewardship Council (FSC) certifikacija osigurava da guma potiče iz šuma kojim se odgovorno upravlja, a prati se cijeli proces, od plantaža sve do proizvođača guma.

"Ovo je zaista uzbudljiva stanica na našem putu održivog luksuza. Udružujemo se s Pirellijem, kompanijom koja dijeli JLR-ove ambicije održivosti i koja predvodi održivu proizvodnju guma. Gledamo svaki aspekt naših vozila kako bismo pronašli rješenja koja će nam omogućiti da redefinišemo luksuz na način koji je bolji za ljude i planetu. Odabirom Pirellijevih guma s FSC certifikatom, mi našim klijentima nudimo gume visokog kvaliteta i performansi dok istovremeno podržavamo odgovorno upravljanje šumama i štitimo zajednice u našem lancu dobavljanja guma, a time pravimo pravi napredak", izjavila je Andrea Debanne, direktorica JLR-a za održivost.

"Inovacija u materijalima i pouzdanost u pogledu karakteristika održivosti naših proizvoda su nam neophodni. FSCTM certifikat potvrđuje da se šumama upravlja tako da se očuva biološka raznolikost te da istovremeno lokalni radnici i zajednice imaju ekonomsku korist. Drago nam je što se JLR odlučio pridružiti našem putu te postao prvi proizvođač automobila koji koristi Pirelli gume s ovim certifikatom za široku ponudu svojih vozila", rekao je Matteo Battaini iz kompanije Pirelli.

Ovaj potez se uklapa u JLR-ovu strategiju Reimagine, koja se fokusira na odgovornu nabavku. Također, ovo je dobra vijest za kupce koji brinu o održivosti. Istraživanje je pokazalo da 85 posto onih koji znaju šta znači FSC certifikat radije biraju proizvode s ovom oznakom.

JLR i Pirelli rade i na povećanju održivog i recikliranog sadržaja u svim gumama. Također, JLR je unaprijedio svoj globalni proces nabavke te procjenjuje dobavljače na osnovu kriterija performansi, radnih praksi i društvene odgovornosti.

Vezani članci