Savjeti za vozače
88

Koliko dugo morate čekati nakon konzumiranja alkohola prije nego što možete voziti auto?

A. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Statistike pokazuju da je vožnja pod dejstvom alkohola jedan je od najčešćih prekršaja koje čine vozači. Mnogi od njih se pitaju koliko vremena mora da prođe nakon konzumiranja prekomjerne količine alkohola prije nego što sjednu za volan.

Statistika kaže da je oko 25 posto svih smrtnih slučajeva na putevima u Evropskoj uniji povezano s konzumacijom alkohola, prema statistikama predstavljenim u izvještaju Evropske opservatorije za sigurnost na cestama.

Čak i najmanja količina alkohola u krvi negativno utiče na vozača, produžava vrijeme reakcije, otežava kontrolu pažnje ili procjene situacije na cesti. Posljedica je i veća sklonost ka rizičnom ponašanju. Najčešće su to prevelika brzina i opasni manevri, kasne reakcije i opšta opuštenost koja dalje vodi ka ovim postupcima.

Stručnjaci pojašnjavaju da tijelo alkohol tretira kao otrov. Iako je najčešći izgovor koji policajci čuju "konzumirao sam samo jedno pivo", obično je to više od jednog. Nažalost i nakon samo jednog piva, osoba koja vozi automobil predstavlja opasnost u saobraćaju.

Svaki organizam različito reaguje na alkohol, ali stručnjaci pretpostavljaju da je odmah nakon popijenog jednog piva koncentracija alkohola u krvi u prosjeku oko 0,26 promila. Dakle, skoro na nivou zakona.

Ljekari nas podsjećaju da tijelo alkohol tretira kao otrov i nastoji da ga izbaci što je prije moguće. Koliko se smanjuje koncentracija alkohola u tijelu individualno je i složeno pitanje, koje između ostalog zavisi o spolu, dobi, tjelesnoj težini i zdravstvenom stanju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pretpostavlja se da će tijelo zdravog čovjeka metabolizirati približno 0,1 g čistog alkohola po kilogramu tjelesne težine za sat vremena. Ako imate 80 kg, trebat će vam oko sat vremena da se metabolizira jedno pivo od 0,33 litara. Nakon što žena popije alkohol, njegova koncentracija u organizmu raste otprilike 20 posto brže, a kasnije za 10-15 posto pada sporije u odnosu na muškarca.

Naravno, ovo treba posmatrati individualno, jer ne reaguje svaki organizam isto. Stoga ne postoji jedinstven odgovor na pitanje koliko dugo morate čekati nakon konzumiranja alkohola da biste vozili automobil.

Nesvjesna intoksikacija, odnosno lažni osjećaj da je tijelo već probavilo alkohol, može imati tragične posljedice. Stoga, kada se odlučujemo za vožnju automobila, moramo biti potpuno sigurni u svoje stanje, a na kraju najbolje se držati dalje od alkohola kad vozimo.