S duhom sedamdesetih
61

DS obilježio desetu godišnjicu predstavljanjem koncepta SM Tribute

D. B.
DS Automobiles obilježava svoje prvo desetljeće postojanja kao zasebni proizvođač automobila, a tim povodom je nastao koncept SM Tribute inspirisan radikalnim Citroenom SM iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Coupe krasi kombinacija zlatne i crne boje te pokazuje kako bi danas nakon evolucije izgledao SM coupe iz 1970. godine, koji je dizajnirao Robert Opron. Proizvodnja pomenutog modela je okončana 1975. godine.

Kao i originalni SM, koncept ima dugu haubu koja se sužava prema podu, kao i stakleni dio nosa gdje su na evropskim modelima bila smještena u to vrijeme inovativna prednja svjetla koja su se okretala zajedno s upravljačem.

Djelomično "pokriveni" 22-inčni stražnji točkovi podsjećaju na automobil iz sedamdesetih, kao i zaobljeni C stub te stražnje staklo.

Retro inspirisani dizajn nastavlja se u unutrašnjosti, gdje su DS-ovi dizajneri predvođeni Thierryjem Metrozom ugradili rebrasta sjedišta u obliku ljuljačke, kao i gornju armaturnu ploču koja odražava konture originalne. Ispred vozača je pravougaoni upravljač s integrisanim ekranom, kao i digitalni instrument klaster.

Iz DS-a nisu otkrili informacije o pogonu, no vjerovatno je riječ o nekoj električnoj varijanti. Originalni SM je posudio 2,7-litarski V6 motor od Maseratija.

Ne treba očekivati da će DS proizvoditi SM Tribute u ovoj formi, ali bi mogao koristiti neke ideje za svoje buduće projekte.