Hrabar novi dizajn
9

Toyota konceptom Aygo X Prologue najavljuje novi gradski automobil

D. B.
Iako A segment izumire u Evropi, Toyota još uvijek ne odustaje te je konceptom Aygo X Prologue najavila novi gradski automobil.

Za razliku od odlazećeg modela Aygo koji se proizvodi u saradnji s Peugeotom i Citroenom, novi Aygo je isključivo Toyotin projekt jer planova za sestrinske modepe Peugeot 108 i Citroen C1 nema s obizorom na činjenicu da Francuzi napuštaju segment.

Koncept naglašava hrabri novi dizajn modela Aygo s masivnim točkovima i mišićavim blatobranima zbog čega automobil izgleda kao najmanji crossover na svijetu. Prevelike felge od legura, pop-up ručke na vratima i relativno mali bočni retrovizori se neće naći na produkcijskom modelu jer je nedavno prototip viđen s manjim felgama, tradicionalnim ručkama i većim retrovizorima.

Koncept Aygo X Prologue ima neke atraktivne karakteristike poput retrovizora s ugrađenim kamerama za koje iz Toyote kažu da su savršene za snimanje i dijeljenje trenutaka s avanturističkih putovanja. Nazad je nosač bicikala koji naglašava avanturistički duh koncepta. Iako se radi o malom automobilu, Aygo ima integrisani krovni nosač koji povećava kapacitet za prtljag.

Dvobojna šema karoserije je zadržana, tako da će kupci imati mogućnost dodante personalizacije automobila namijenjenog mlađoj populaciji.

Stražnji dio s produženim staklom i vertikalnim svjetlima podsjeća na Volvo C30.

Unutrašnjost je zasad misterija, a Toyota u tajnosti čuva i specifikacije, barem zasad.

Poznato je da je Aygo razvijen u Evropi i da će za ovo tržište imati i motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Mjesto će pronaći ispod superminija Yaris, a vjerovatno će ga pokretati trocilindrični benzinski motor.

Aygo je baziran na istoj TNGA-B platformi koju koristi i veći brat Yaris Cross, a to će omogućiti Toyoti da postigne potrebnu ekonomičnost. Produkcijski model će vjerovatno biti predstavljen do kraja ove ili početkom 2022. godine.