Prilično je uživao
24

Lewis Hamilton se dokazao u Formuli 1, pogledajte kako se snalazi za upravljačem terenca

D. B.
Britanski vozač Lewis Hamilton ima sedam titula svjetskog prvaka Formule 1, no ovog puta se okušao u vožnji moćnog terenca.

Radi se o SUV-u s BMW-ovim motorom koji je proizvela kompanija Ineos Automotive, podružnica kompanije Ineos Group koja se bavi hemikalijama i koja je jedan od glavnih sponzora Mercedesovog F1 tima. Hamilton se pojavio u videu u čijem je fokusu Ineos Grenadier, a društvo mu je pravio osnivač Ineosa Jim Ratcliffe.

Hamilton je poznat po svojoj kolekciji superautomobila, no čini se da je uživao i za upravljačem Grenadiera dok ga je vozio off-road terenima. Naručio je primjerak sa zatamnjenim svjetlima, dodatnim LED osvjetljenjem na krovu i najvećim all-terrain gumama koje su dostupne na tržištu. Moćni terenac je prilično impresionirao sedmostrukog F1 šampiona.

Grenadier se proizvodi u nekadašnjem Daimlerovom postrojenju u Hambachu u Francuskoj, gdje su nekad s proizvodne trake silazili i Smartovi automobili. Prodaje se s dva 3,0-litarska 6-cilindrična BMW-ova motora, u ponudi je B57 dizel koji razvija 245 KS i 550 Nm obrtnog momenta te B58 benzinac koji isporučuje 281 KS i 450 Nm obrtnog momenta.

Oba motora su uparena s osmostepenim ZF automatskim mjenjačem, a SUV je opremljen s tri zaključavanja diferencijala kao i Mercedesova G-Klasa.

Priča Grenadiera je zanimljiva jer je Ratcliffe prvobitno želio kupiti prava na stari Defender kako bi nastavio proizvodnju, no Land Rover je to odbio. Potom je odlučio uzeti stvari u svoje ruke te stvoriti sposoban terenac "od nule". Uslijedila je pravna bitka s kompanijom u vlasništvu Tata Motorsa jer je Grenadier previše ličio na Defender, a na kraju je Ratcliffe dobio spor jer dizajn originalnog Defendera nikad nije bio zaštićen.

Isporuke kupcima se očekuju u decembru.