Za optimalne performanse
30

Michelin je tri godine razvijao gume za Mercedes-AMG GT

D. B.
Kompanija Michelin je u periodu od tri godine razvijala specijalne gume za novi Mercedes-AMG GT, a riječ je o gumama Michelin Pilot Sport S 5.

Prema informacijama do kojih je došao YouTube kanal Tyre Reviews tokom posjete testnom poligonu u Ladouxu u Francuskoj. Michelin je koristio 25 različitih mješavina za prednje gume te 20 za stražnje. Inžinjeri su željeli osigurati da ove gume imaju dobre performanse u suhim i vlažnim uvjetima.

Pierre-Antoine Gregoire, glavni razvojni vozač, fokusirao se na to da gume ponude vrhunsku upravljivost. Razmišljao je o mnogim stvarima poput načina na koji se automobil kreće na pravim cestama, kakav je osjećaj na upravljaču i kako gume reaguju kad automobil brzo promijeni smjer.

Konačni dizajn prednjih guma ima tri dijela. Unutrašnji je dobar za mokre ceste, srednji nudi optimalne performanse kad je suha, dok je vanjski dovoljno čvrst za vožnju na stazi. Stražnje gume imaju dva dijela za prijanjanje na mokrom, srednji dio za performanse na suhom i vanjski koji je također napravljen za suhe uslove.

Michelin je radio na ovim gumama istovremeno kada je Mercedes razvijao novi AMG GT, a sav posao je obavljen u krugu Michelinovog testnog poligona u Ladouxu u Francuskoj.

Sve više proizvođača automobila blisko sarađuju s kompanijama koje proizvode gume s ciljem da pneumatici savršeno odgovaraju njihovim vozilima. To im omogućava da osiguraju optimalan rad ovjesa, upravljačkog sistema i kočnica.