Prilika za kolekcionare
63

Na prodaju McLarenov F1 bolid koji su vozili Montoya i Hamilton

D. B.
Bolid McLaren-Mercedes MP4-21 iz 2006. godine, koji su vozili Juan Pablo Montoya i Lewis Hamilton, bit će prodan na aukciji 16. augusta, a očekuje se cijena do 3,5 miliona dolara.

MP4-21 je dizajnirao legendarni F1 dizajner Adrian Newey i to je bio njegov posljednji projekt za McLaren prije nego je otišao u Red Bull Racing. Riječ je o šasiji 21A-03, koju je Montoya koristio na utrkama u Bahreinu, Maleziji i Australiji. Kolumbijac nije upisao pobjede u ovom bolidu, koji je kasnije korišten kao rezervni bolid u Monacu.

Aukcijska kuća RM Sotheby's tvrdi da je ovaj bolid Hamilton testirao u Elvingtonu i Jerezu prije nego je potpisao za McLaren u novembru 2006. godine. Potom je bolid završio u skladištu te ga je 2019. godine restaurirao McLaren Racing Heritage. Kada je napustio McLarenovu kolekciju, nije poznato, no zna se da je jedan od prvih bolida koje je Hamilton vozio. Također, jedan je od rijetkih koje je Hamilton vozio, a da nisu dio kolekcije.

Za razliku od drugih starih F1 bolida, šasija 21AA-03 ima originalni pogon. To znači da je i dalje tu 2,4-litarski atmosferski V8 motor Mercedesove proizvodnje, koji razvija 750 KS i "vrti" 19.000 obr/min. Ovaj motor je uparen sa sedmostepenim McLarenovim mjenjačem.

Za McLaren su u sezoni 2006. godine vozili Montoya i Kimi Raikkonen, a potom je Kolumbijac otišao nakon desete utrke kako bi vozio NASCAR. Zamijenio ga je Pedro de la Rosa, a ekipa je na kraju sezone završila na trećem mjestu poretka konstruktora.