Košta 350.000 eura
15

Na prodaju prvi F1 bolid Jacka Brabhama

D. B.
Malo je ljudi koji su imali utjecaj na svijet utrka kao Sir Jack Brabham. On je gradio svoju trkačku karijeru te je osnovao kompaniju usko vezanu za autosport, a sada se na tržištu našao njegov prvi F1 bolid koji je ikada vozio.

Riječ je o bolidu Cooper-Bristol T40 iz 1955. godine, legendarnom dijelu historije koji bi izgledao savršeno u svakoj kolekciji klasičnih automobila.

Brabham je pomogao u razvoju ovog bolida te ga je vozio na utrci za Veliku nagradu Velike Britanije 1955. godine, a pokreće ga 2,0-litarski 6-cilindrični motor uparen s manuelnim mjenjačem. Opremljen je protivpožarnim aparatom, koji bi se koristio ukoliko nešto pođe po zlu. Iako nije završio utrku zbog pregrijavanja, T40 je ostao poznat po tome što je postao prvi F1 bolid s motorom smještenim nazad. Ova konfiguracija je zadržana i u budućnosti.

T40 se nije vratio u F1, ali je učestvovao u drugim trkaći serijama, a osvojio je četvrto mjesto na stazi Snetterton.

"Novine su pisale o borbi šampiona i to je definitivno bio važan korak u mojoj karijeri. Da nije bilo te utrke, vratio bih se u Australiju. Automobil se vozio sjajno", napisao je Brabham u svojoj autobiografiji.

On je kasnije osnovao kompaniju Motor Racing Developments LTD. Najpoznatija pod imenom Brabham, kompanija MRD stoji iza legendarnog BT46B Fan Cara iz 1978. godine, koji je dizajnirao Gordon Murray. Bolid je osvojio svoju prvu i jedinu utrku dok je njime upravljao legendarni Niki Lauda, prije nego ga je Brabham povukao iz upotrebe.

Kasnije je Brabhamova kompanija razvila karbonske kočnice, stražnja krila pune dužine te karbonske kompozite.

Trkaći automobil, odnosno bolid iz 1955. godine, jasan je pokazatelj da je kompanija imala ogroman utjecaj na utrkivanje.

Danas Brabham kao brend ne stoji dobro. Pokušao se vratiti kao proizvođač superautomobila i kompanija posvećena utrakama, ali je partnerstvo s većinskim dioničarem prekinuto ranije ove godine. Zainteresovani kupci Brabhamov klasični F1 bolid mogu kupiti po cijeni od 350.000 eura.