Vrijeme na 402 metra
134

Najbrži Nissan R34 GT-R s manuelnim mjenjačem postavio novi rekord

D. B.
Iako klasični Nissan Skyline GT-R nije čest prizor, u Australiji ih ima poprilično. Krajem maja je na Sydney Dragwayu održan GT-R Festival na kojem su se pojavili neki od najboljih primjera, a među njima su bili i oni izuzetno snažni i brzi. Ipak, najveća zvijezda je bio R34 GT-R RHM.

Riječ je o automobilu koji je "složio" B2R Motorsport iz Sydneyja, a koji je u proteklim godinama punio knjige rekorda za GT-R modele s manuelnim mjenjačima. Iako je fabriku napustio s 2,6-litarskim twin-turbo 6-cilindričnim motorom, danas ga pokreće mnogo veći 3,4-litarski motor koji je opremljen masivnim turbopunjačem. Ovaj motor razvija više od 1.800 KS, što znači da je snažniji i od Bugatti Chirona Super Sport s njegovim 8,0-litarskim quad-turbo W16 motorom.

Tokom GT-R Festivala je vlasnik RHM-a prešao stazu od 402 metra za 7,93 sekunde, čime je postavio novi svjetski rekord za R34 GT-R s manuelnim mjenjačem. Poređenja radi, najsnažniji Chiron isti posao obavlja za 9,4 sekunde.

U videu objavljenom na YouTubeu su prikazani i primjerci modela generacija R32 i R34, koji su veoma popularni u Australiji.