Od iduće godine
9

Nokian će proizvoditi gume u rumunskoj tvornici u gradu Oradea

A. M.
Finski gumar Nokian objavio je da je zvanično proizveo prvu gumu u svojoj novoj tvornici u Rumuniji, koja se nalazi u sjeverozapadnom gradu Oradea. Ovo je bio test prije nego što Finci od sljedeće godine počnu s masovnom proizvodnjom u ovoj tvornici.

Finski proizvođač guma Nokian upravo je proizveo prvu gumu u svojoj novoj tvornici u Oradei. Iako smo usred ljeta i toplog vremena, Nokian je odlučio da prva guma proizvedena u tvornici u Oradei bude zimska nazvana Snowproof 2.

Fabrika u Oradei će biti važna za kompaniju, jer će biti neutralna tvornica sa stanovišta emisije ugljika, prva takve vrste u industriji guma.

Prva Nokian guma proizvedena u Rumuniji bila je samo proizvodni test. To je zato što će masovna proizvodnja guma početi tek u prvim mjesecima 2025. godine. Gume proizvedene u rumunskoj tvornici prodavat će se, najvećim dijelom, na tržištu srednje Evrope. U ovoj tvornici će raditi oko 500 zaposlenih.

Za pokretanje proizvodnje u Oradei, Nokian je uložio oko 650 miliona eura. Finski gumar je postavio cilj da ovdje proizvede šest miliona guma svake godine.