Samo 38 primjeraka
40

Aston Martin Valiant debituje u Goodwoodu, isporuke kupcima ove godine

D. B.
Iz Aston Martina je stigao model Valiant, koji će biti proizveden u samo 38 primjeraka.

Automobil je prvobitno naručio vozač Formule 1 Fernando Alonso, a riječ je o snažnom automobilu fokusiranom na stazu i legalnom za cestovnu vožnju, koji će debitovati na Festivalu brzine Goodwood ove godine, dok isporuke kupcima počinju u trećem kvartalu.

Ekskluzivni model je razvio odjel Q by Aston Martin, a pokreće ga 5,2-litarski V12 motor koji isporučuje 745 KS i 753 Nm obrtnog momenta. To znači da je za oko 30 KS snažniji od Valoura, dok je obrtni moment jednak. Kao i Valour, Valiant dolazi isključivo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, putem kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove.

Napravljene su brojne modifikacije kako bi težina bila što manja, a primjer su 21-inčne felge od magnezija, koje su lakše za 14 kilograma. Također, Litij-jonska baterija je "uštedjela" dodatnih 11,5 kilograma.

S obzirom na to da je Valiant fokusiran na stazu, nije iznenađenje što je Aston Martin mnogo radio na upravljivošću i voznim osobinama. Svi primjerci standardno dolaze s Multimatic Adaptive Spool Valve amortizerima, koji vrše prilagođavanja za manje od 6 milisekundi. Također, rekalibrirani su modovi vožnje Sport, Sport+ i Track, karbon keramički diskovi su dio standardne opreme, kao i masivni 410 mm prednji te 360 mm stražnji diskovi.

Vizuelno, Valiant je mnogo agresivniji od Valoura, ukrašen je brojnim novim karbonskim detaljima, uključujući novi spliter i krilca blizu prednjih točkova. Naprijed je i nova karbonska maska pune dužine, novi blatobrani, dok su na felgama aerodinamični diskovi. Pragovi su inspirisani Formulom 1, dok je nazad fiksno stražnje krilo te novi karbonski difuzor. O downforceu zasad nema podataka.

Valiant je dobio i drugačiju unutrašnjost, a središnji tunel omogućava pogled na komponente mjenjača. Mnogo je karbonskih detalja, u unutrašnjosti su Recaro Podium sjedišta te pojasevi u četiri tačke, a ispred vozača je trokraki upravljač.