Ostao bez dizela
0

Cadillac ažurirao Escalade: Novost su “slim” prednja svjetla i glomazni ekran od 55 inča

A. M.
Cadillac je zvanično predstavio novi Escalade "facelift". Novi ažurirani model ističe se s minimalnim redizajnom prednjeg dijela s veoma tankim farovima, dok u enterijeru dominira glomazni ekran s dijagonalom od čak 55 inča.

Cadillac Escalade, najpoznatija američka luksuzna "mrcina" od skoro šest metara dužine, upravo je prošla tretman zatezanja bora.

Nova ažurirana verzija Escaladea donosi, između ostalog, novi dizajn prednjeg dijela i unutrašnjost koja stavlja još veći naglasak na digitalizaciju nego prije.

Novi Escalade "facelift" će biti lako prepoznatljiv po novom prednjem dijelu, gdje se ističu nova tanka LED prednja svjetla pozajmljena od njegove električne verzije Escalade IQ. Ispod njih su također postavljeni vertikalni LED farovi, a na rešetku je postavljen novi svijetleći logo. U slučaju performansne verzije Escalade-V, koja je također osvježena, rešetka sadrži osvijetljeni okvir.

Kao standard, novi Escalade se kotrlja na 22-inčnim točkovima, a po prvi put su dostupni i točkovi od 24 inča. Paleta boja uključuje i tri nove nijanse: Aegean Stone Green, Deep Sea Blue Metallic i Latte Metallic Light Bronze.

Mislili ste da ste vidjeli sve? E pa niste! Trend digitalizacije nije zaobišao ni američki luksuzni SUV. Escalade unutra dobija masivni ekran dijagonale od čak 55 inča koji se proteže cijelom širinom prednje armature. Ekran je podijeljen na dva dijela, 35 inča za vozača i 20 inča za suvozača. Čak i putnici pozadi dobijaju ekran osjetljiv na dodir od 12,6 inča ako se naruči opcioni Executive Second Row paket.

Ispod haube novog Escaladea nalazi se 6,2-litarski V8 motor od 420 KS i 623 Nm, nepromijenjen u odnosu na prethodni model. Ovaj golemi benzinac međutim ostaje jedini motor u ponudi standardne verzije, jer 3,0-litarski dizel motor više nije dostupan. S druge strane, performansna verzija Escalade-V ispod prednjeg poklopca skriva također 6,2-litarski V8 motor, ali s kompresorom, koji razvija 682 konjske snage i 885 Nm obrtnog momenta.

Zajedno sa snažnijim motorom, Escalade-V dobija i agresivniji prednji kraj, veću nižu rešetku, unutrašnjost od karbonskih vlakana i crnu kožu. Sve verzije osvježenog Escaladea posjeduju adaptivni zračni ovjes, sistem Magnetic Ride Control 4.0 i Super Cruise sistem za poluautonomnu vožnju. Amerikanci su otišli korak dalje. Naime, vrata se mogu podesti na automatsko otvaranje prilikom prilaska automobilu, a ista se mogu na dodir pedale kočnice automatski zatvoriti.

Cadillac još uvijek nije objavio cijene ažuriranog modela. Cijene u Americi, još uvijek dostupne verzije prije redizajna, kreću od 81.895 dolara za standardni model, od 152.295 dolara za Escalade-V i od 130.000 dolara za električnu verziju IQ.