S paketom Precision
1

Cadillac predstavio stazi prilagođen CT5-V Blackwing

E. L.
S posljednjim osvježenjem jedinog preostalog američkog sedana s V8 motorom, ručnim mjenjačem i zadnjim pogonom stigao je i paket Precision s kojim će se CT5-V još bolje snalaziti na zatvorenim kružnim stazama.

Cadillacov odgovor na slične limuzine visokih performansi koje nudi nekoliko evropskih (prvenstveno njemačkih) automobilskih kompanija podvrgnut je još jednom osvježavanju, a posljednji američki V8 "muscle" sedan čija će proizvodnja početi naredne godine pojačan je s namjenskim paketom Precision s kojim je CT5-V Blackwing optimiziran za korištenje na zatvorenim stazama.

U američkoj automobilskoj kompaniji pod okriljem General Motorsa ističu da se iza riječi Precision krije višestruko podesiv ovjes s adaptivnim amortizerima (MagneRide), krućim oprugama i čvršćim stabilizatorima. U prilog vrhunskoj upravljivosti ide rekalibrirana elektronska ograničena blokada diferencijala i precizniji sistem upravljanja, ali i gume Michelin Pilot Sport Cup 2R na olakšanim 19-inčnim aluminijskim felgama iza kojih se naziru vrhunske karbonsko-keramičke kočnice.

"Nakon svega što smo uradili, pri tome razmišljajući o ostvarivanju rekordnih vremena kruga na različitim stazama širom svijeta, uvjereni smo da će osvježeni CT5-V u kombinaciji s Precision paketom i na cesti i na stazi opravdati očekivanja i najvećih entuzijasta", rekao je šef inženjerijskog odjela Cadillaca Brandon Vivian.

Podsjećanja radi, CT5-V Blackwing pokreće 6,2-litarski V8 motor (LT4) koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 668 konjskih snaga i 893 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen ručni 6-stepeni ili automatski 10-stepeni mjenjač. U kombinaciji s ručnim mjenjačem, "posljednji Mohikanac“"iz mjesta do "stotke" stiže za 3,6 sekundi i razvija više od 320 km/h.