Model za 2023. godinu
91

Force Citiline je indijski SUV s 10 sjedišta, doboš kočnicama i 90 KS

D. B.
Force Motors je indijski proizvođač automobila osnovan 1958. godine pod imenom Bajaj Tempo Motors, ime je promijenio 2005. godine, a specijalizovan je za komercijalna vozila. Međutim, proizvodi i modele kao što su Trax Cruiser i Gurkha za prijevoz ljudi, a novi model Citiline je dodatak u ponudi za 2023. godinu.

Riječ je zapravo o modelu Trax Cruiser drugačijeg izgleda, koja ima sva sjedišta okrenuta prema naprijed umjesto bočno postavljenih klupa kao što je slučaj s Trax Cruiserom koji ima 13 sjedišta.

"Kutijasti" model ima "samo 10 sjedišta" te dizajnom nalikuje na Mercedesovu G-Klasu, što se posebno odnosi na profil. Ispod haube se nalazi Mercedesov 2,6-litarski četverocilindrični motor koji razvija "moćnih" 90 KS i 250 Nm obrtnog momenta, a koji je uparen sa petostepenim manuelnim mjenjačem. Kao i G-Klasa, indijski model ima ljestvastu šasiju.

Citiline nije "označen" kao SUV, nego kao MUV (Multi-Utility Vehicle), vozilo koje briše granicu između SUV-a i kombija. Naprijed je ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima u kombinaciji s lisnatim oprugama nazad gdje se nalaze i doboš kočnice.

Na vozilu dugom 5.120 i širokom 1.818 mm su 15-inčne felge s gumama dimenzija 215/75. Međuosovinsko rastojanje iznosi 3.050 mm, a visina 2.207 mm.

Međutim, sama unutrašnjost je "zapela" u devedesetim ili čak osamdesetim, no s četiri reda sjedišta je ipak izuzetno prostrana. Trećem i četvrtom redu se lakše pristupa zahvaljujući mogućnosti podizanja drugog reda, a krov ima ventilacijske otvore. Vozilo je opremljeno klima uređajem, ima električne podizače prozora, a četvrti red se može sklopiti kako bi se dobio dodatni prostor za prtljag.

Što se tiče cijena, Citiline s neobičnom konfiguracijom sjedišta 2+3+2+3 košta nešto više od 19.000 dolara. Iako je cijena niska, treba imati u vidu da vozilo ne dolazi s radiom i zvučnicima, ali ipak posjeduje ABS i EBD.

Vezani članci