Stiže i u Evropu
37

Kia predstavila električni SUV EV9 s tri reda sjedišta

D. B.
Južnokorejski proizvođač automobila Kia zvanično je predstavio svoj novi električni SUV pod nazivom EV9.

Električni crossoveri su sve popularniji, ali većina njih ima jednu zajedničku karakteristiku, dva reda sjedišta. Iako ima nekoliko izuzetaka među kojima su Rivian R1S i Tesla Model X, električni automobili s tri reda sjedišta su rijetki i relativno skupi. Kia je sada predstavila potpuno novi električni SUV EV9, koji ima tri reda sjedišta.

EV9 postaje flagship južnokorejskog brenda, najavljen je konceptom 2021. godine, a produkcijski model je prilično vjeran originalu. Odlikuje ga odvažan, premium izgled koji je usvojio Oposites United filozofiju dizajna i podsjeća na električni Telluride.

Prednji dio izgleda sportski zahvaljujući "digitalnom tigrovom licu" s vertikalnim svjetlima i dnevnim LED svjetlima, izvajanom haubom, "lažnom" zaštitnom pločom i širim donjim usisom.

Profil modela EV9 je vjerovatno i njegov najbolji ugao zbog atraktivne kombinacije "blagih krivina" i oštrih linija. "Oštri" branici i lukovi točkova odmah privlače pažnju, ali se nakon toga uočavaju manji detalji kao što su kvake na vratima, zatamnjeni stubovi i "plutajući" krov.

EV9 je dobio felge s četiri kraka koje imaju aerodinamičan dizajn, kao i dvobojni izgled. Dizajneri su crossoveru dali dinamičnu pojasnu liniju, koja je uzdiže iznad C stuba, a tu su i hromirane lajsne.

Upečatljiv dizajn se nastavlja stražnjim svjetlima i velikim spojlerom, a niže se nalazi sjajna crna obloga koja pravi kontrast srebrnom braniku dizajniranom da podsjeća na zaštitu podvozja.

Iako je treći red sjedišta u fokusu, ipak je "sramežljivo" pokazan na fotografijama, međutim, iz Kije poručuju da će EV9 biti ponuđen u konfiguracijama sa šest i sedam sjedišta, koje će ponuditi mnogo prostora i udobnosti za sve putnike.

Sjedišta u drugom redu se mogu okrenuti za 180 stepeni, tako da putnici mogu komunicirati s onima koji sjede u trećem redu. Putnicima na trećem redu sjedišta su na raspolaganju držači za čaše i priključci za punjenje.

EV9 je opremljen "plutajućom panoramskom kontrolnom tablom" koja sadrži široki ekran sačinjen od kombinacije 12,3-inčne digitalne instrument table, 12,3-inčnog infotainment sistema i 5-inčnog ekrana koji "poboljšava digitalno iskustvo". Detalja o malom ekranu nema, no čini se da je posvećen kontrolama klima uređaja. Ispod se nalazi niz "digitalnih dugmadi" za infotainment sistem, a tu su i minimalističke kontrole klime i jačine zvuka.

Takđer, EV9 je opremljen ambijentalnim osvjetljenjem, prepoznatljivom centralnom konzolom i ima "prozračni" dvobojni dizajn unutrašnjosti. Prisutni su metalni ukrasi, kao i rešetke zvučnika s geometrijskim uzorkom.

Model je baziran na E-GMP platformi, a može se očekivati domet do 480 kilometara. Proizvodnja bi trebala početi na jesen. Što se tiče cijena, špekuliše se da će EV9 koštati između 56.000 i 70.000 dolara. Ipak, zvanični podaci će biti objavljeni krajem ovog mjeseca.

Kia EV9 će se prodavati i u Evropi.