Motore isporučuje Huawei
15

Kineski Avatr 12 u napadu na njemačke premium električne automobile

Klix.ba
Električni Avatr 12 je u napadu na premium tržište i želi preoteti dio kolača koji za sada dijele njemački EV modeli viših klasa. Razvio ga je Avatr Technology u saradnji s tehnološkim divom Huawei.

Riječ je o električnoj premium limuzini koja namjerava ukrstiti mač i šanse protiv Mercedesove EQE limuzine i BMW-ovog i5. Automobil je zamisao saradnje između Avatr Technology, Changan Automobile, CATL i Huawei, a dizajniran je da ide ravno u segment srednje i velike veličine.

Izgrađen na platformi EP1, Avatr 12 će biti dostupan u konfiguracijama s jednim i dva motora. Jednomotorni Avatr 12 pokreće električna jedinica koja je postavljena na stražnju osovinu razvija 313 KS. Verzija s dva motora dolazi s pogonom na sve točkove i maksimalnom snagom od 578 KS. Najveća brzina je 200 km/h, a električne motore isporučuje Huawei.

Energija se pohranjuje u litijum-ionsku bateriju koju isporučuje CATL, s kapacitetom od 90,4 kWh za osnovni model i kapacitetniju od 116,8 kWh za verziju s dva motora.

Ova zanimljva kupe-limuzina je dugačka 5020 mm, široka 1999 mm i zavisno od zračnog ovjesa visoka 1450-1460 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 3020 mm.

Podijeljena LED svjetla okružuju ''zatvorenu'' rešetku, dajući agresivan izgled prednje strane. Elegantna krovna linija, u potpunosti izrađena od stakla, vodi do masivnog kupeovskog dijela s uskim horizontalnim LED svjetlima. Kupci će moći birati između četiri različita dizajna točkova od 20 i 21 inča, a moći će specificirati svoje automobile i s kamerama umjesto vanjskih retrovizora.

Na kineskom tržištu ga čeka borba s Niovim ET7, ali ako ikad dođe u Europu, suprostavit će se Mercedesu EQE i BMW-u i5, mada s ovim proporcijama, zapravo se nalazi tačno između modela EQS i EQE.

Kineska marka je lansirala prvi automobil u augustu 2022, SUV model Avatr 11. Isporuke su počele krajem decembra po odličnoj cijeni od 44.880 USD na kineskom tržištu. S obzirom da prodaja ne ide najbolje – samo 1.753 prodane jedinice u junu prema podacima China Passenger Car Association, Avatr također razmatra uvođenje automobila s SUS motorom. Ali prvo moraju predstaviti Avatr 12 od kojeg očekuju najviše.