Samo 130 primjeraka
38

Pagani Utopia Roadster je remek-djelo s V12 motorom

D. B.
Pagani je zvanično postavio model Utopia Roadster, koji pokreće snažni V12 motor.

Riječ je o 6,0-litarskom V12 motoru iz AMG-a, koji dolazi s istim specifikacijama kao i u slučaju Coupea, što znači dva turbopunjača, 864 KS i 811 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem sedmostepenog Xtrac automatiziranog manuelnog ili "pravog" sedmostepenog manuelnog mjenjača. Maksimalna brzina iznosi 350 km/h, a automobil je težak 1.280 kilograma.

Zbog dizajna karbonsko-titanijumskog monokoka, Roadster prati formu Coupea, a u Paganiju su se pobrinuli da se protok zraka vodi oko automobila, kroz otvore kod točkova i oko bokova do zadnje ivice.

Roadster slijedi Coupe i u unutrašnjosti, tako ni ovog puta nema masivnih ekrana osjetljivih na dodir, nego su tu analogni brojčanici, ručica mjenjača, karbon, koža i debeli upravljač.

Pirelli je razvio posebne Cyber Tyre gume, od kojih je svaka opremljena senzorima, a koji šalju podatke sistemima kontrole stabilnosti.

Pagani namjerava proizvesti samo 130 primjeraka modela Utopia Roadster, a svaki od njih će koštati minimalno 3,1 milion eura i to bez uračunatog poreza.