Proizvodnja 2026. godine
21

Predstavljen potpuno autonomni robotaxi Tesla Cybercab, bit će dostupan i privatnim kupcima

D. B.
Kompanija Tesla je zvanično predstavila svoj dugoočekivani robotaxi. Riječ je o automobilu nazvanom Cybercab, čiji je dizajn inspirisan Cybertruckom, a za razliku od drugih prototipa robotaxija koje smo vidjeli u proteklih nekoliko godina, ovo vozilo će biti dostupno i privatnim kupcima.

Električni automobil je opremljen najnovijim Teslinim sistemima autonomne vožnje, a na događaju održanom u SAD-u pokazano je oko 20 primjeraka u kojima su se prisutni mogli voziti. Šef Tesle Elon Musk tvrdi da će proizvodnja robotaxija početi 2026. godine, no upozorio je da je možda optimističan s rokovima. Također, otkrio je da će robotaxi koštati manje od 30.000 dolara.

S obzirom da je Cybercab začet bez upravljača i papučica, Tesla ne može započeti proizvodnju i prodaju kupcima bez regulatornih dozvola.

Kao što se očekuje za svaki Teslin automobil, Cybercab ima minimalističku unutrašnjost, posjeduje sjedište za dvije osobe te veliki centralni infotainment ekran, koji se čini kao da je preuzet od Modela 3 ili Modela Y.

Poput električnog Cybertrucka, eksterijerom Cybercaba dominira jedna LED svjetlosna linija pune dužine postavljena naprijed, koja mu daje futuristički izgled. Neki poznati Teslini oblici su također prisutni, uključujući oštre nabore koji se protežu haubom te naglašena stražnja ramena, slično kao kod Teslinog Modela Y. Ono što nema nijedan Teslin model su "leptir" vrata inspirisana onim koje imaju superautomobile, a koja olakšavaju ulazak i izlazak iz vozila.

Felge imaju aerodinamične poklopce, što pomaže u povećanju dometa, a nazad je svjetlosna linija. Automobil je dizajniran da bude potpuno autonoman, tako da nema potrebe za retrovizorima i stražnjim staklom.

O pogonu Cybercaba zasad nema detalja, kao ni o dometu s jednim punjenjem baterije.