Miljenik u Evropi
0

Toyota predstavila temeljito obnovljeni Yaris Cross

Klix.ba
Yaris Cross, najprodavaniji Toyotin model u Evropi, temeljito je osvježen, a svaki ključni aspekt modela poboljšan. Kao što je i najavljeno, Yaris Cross će od sada biti dostupan isključivo sa hibridnim pogonskim sklopom, najpopularnijom opcijom među svim električnim sistemima bez baterija, a koji su danas dostupni na tržištu.

Od svoje premijere 2021. godine, ovaj kompaktni SUV brzo je postao najprodavaniji model u svojoj klasi, koja je ujedno i najkonkurentniji dio B-segmenta.

Novi Yaris Cross primjenjuje brojne dodatne postavke za smanjenje buke i vibracija, snažnije i svestranije performanse zahvaljujući novoj izvedbi hibridnog pogonskog sklopa, sigurnije i lakše upravljanje s najnovijim Toyotinim sigurnosnim sistemima i sistemima za pomoć vozaču T-Mate, kao i potpuno digitalno korisničko iskustvo.

Svakako, najveća novina je opcija Hybrid 130, koji nudi dokazani sistem s benzinskim motorom radne zaprmine od 1,5 litara i povećane snage sa 116 KS/85 kW na 130 KS/96 kW.

Novi Yaris Cross koristi niz dodatnih mjera za smanjenje buke i vibracija. Tako su, što se tiče buke motora, četiri ključne oblasti bile u fokusu poboljšanja: dinamički nosač motora je dodat na lijevu stranu motora, na usisnu cijev je postavljen rezonator, unutrašnji prigušivač je promijenjen iz jednoslojne u troslojnu konstrukciju, te je još jedan sloj filca dodat na gornji prigušivač haube.

Za borbu protiv vjetra i buke na cesti, sada se deblja stakla koriste za vjetrobransko staklo, kao i prednja i zadnja bočna stakla.

Potpuno digitalno vozačko iskustvo

Pristup informacijama, povezanost i zabava u Yaris Crossu transformisani su uvođenjem potpuno novog digitalnog korisničkog iskustva. Ovo uključuje i ekran vozačevih instrumenata koji se može konfigurisati i prilagoditi tako da odgovara željama vozača, kao i multimedijalni sistem koji je moćniji, bržih reakcija i nudi širi spektar funkcija. Ekrani su među najvećima u klasi po veličini, pa su dostupni u dijagonalama od 7 ili 12,3 inča za vozačeve instrumente i 9 ili 10,5 inča za multimedijalni ekran osjetljiv na dodir, u zavisnosti od paketa opreme.

Instrumenti na ekranu od 12,3 inča prikazuju brojčanike, informacije i grafiku u oštroj definiciji za dobru vidljivost u svim nivoima osvjetljenja. Vozač može prilagoditi izgled ekrana tako da odgovara njegovom raspoloženju ili vrsti putovanja sa četiri opcije stila: Smart, Casual, Sporty i Tough.

Verzija od sedam inča je standardna za srednje i više srednje pakete , dok je 12,3-inčni predstavljen na modelima visokog kvaliteta, GR SPORT i Premiere Edition.

Stilski i dizajnerski Yaris Cross nije imao velike izmjene, ali je dostupan i u ekskluzivnoj novoj Urban Khaki boji u dvotonskoj izvedbi i s ekskluzivnim novim 18-inčnim tamno sivim/obrađenim aluminijumskim felgama s pet krakova. Unutrašnjost, šavovi presvlaka i dekorativne linije na instrument tabli i vratima odgovaraju zelenoj boji karoserije. Također, među ekskluzivnim opcijama dostupne su Platinum Pearl White i Silver Metallic bi-ton boje.

Unutrašnje presvlake sjedišta također su osvježene novim uzorkom i uvedena je mekana donja obloga instrument table na svim nivoima. Nova opcija boje karoserije je Juniper Blue koja je dostupna u cijelom asortimanu.

Novi Yaris Cross Hybrid ubrzo stiže u BiH sa uobičajenim Relax program Toyote koji vam nudi do 10 godina garancije na Toyota vozilo.