Obavezan dio opreme
56

Od 7. jula svi novi automobili moraju biti opremljeni sa sistemom upozorenja za prekoračenje brzine

A. M.
Svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji morat će biti opremljeni s tehnologijom upozorenja o ograničenju brzine. Novi sistem će postati obavezan za sve nove automobile od 7. jula.

Od sljedeće sedmice, svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji bit će obavezno opremljeni tehnologijom za upozorenje o prekoračenju brzine. Pasivni sistem se zove ISA i skraćenica je od Intelligent Speed Assist.

Uz pomoć ovog sistema, vozači će biti upozoreni na prekoračenje ograničenja brzine emitovanjem zvučnih ili vizuelnih signala. Iako je sistem obavezan za sve nove automobile od 7. jula, svaki proizvođač je slobodan da smisli svoje rješenje za implementaciju ovog sistema.

Tako će, osim zvučnih ili vizuelnih upozorenja, proizvođači će moći implementirati i tehnologiju pomoću koje papučica gasa pruža veći otpor kada se prekorači ograničenje brzine.

Uprkos implementaciji ovog sistema, vozači će moći deaktivirati ovaj sistem. Čak i kada je aktiviran, sistem ne ograničava brzinu automobila, već samo upozorava vozača na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

Asistent se i dalje može zanemariti ili potpuno isključiti tokom vožnje. Ponovo se aktivira pri svakom novom ponovnom pokretanju motora.

Međutim, cilj zakonodavca je jasan, jer se svodi na smanjenje broja nesreća i smrtnih slučajeva povezanih s prebrzom vožnjom.