Svjetski dan turizma
75

Održana izložba starih automobila i motocikala u Sarajevu

Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Danas je na platou Prve policijske brigade, preko puta Vijećnice u Sarajevu, održana je jedinstvena izložba starih automobila i motora u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Posjetioci, domaći i strani, imali su priliku uživati u nesvakidašnjim automobilima, poput Mercedesa iz 1947. godine, Opel Olimpije iz 1951. godine, Citroena iz 1972., Fiata iz 1975. godine, te legendarne replike Doppel Phaeton automobila u kojem je tragično stradao Franc Ferdinand, uz desetak motora. Posebnu pažnju privukao je stari Centrotransov autobus iz 1963. godine, kao jedan od glavnih eksponata izložbe.

Pored ovih fascinantnih oldtimera, posjetioci su uživali u bogatom kulturnom programu koji su upotpunili nastupi KUD-a Baščaršija, a imali su priliku i da pregledaju ponudu bh rukotvorina: Rukom, Thriftuj, Alhemijashop, Lusterhana_thriftstore, Zečjitrn.nakit, Svaštarija.thrift, Zvjezdana.shop. Za zabavni dio programa onih najmljađih pobrinuo se Kike Budalike.

Organizator ovog događaja bio je Oldtimer klub Sarajevo, u saradnji sa Federalnim Ministarstvom turizma i okoliša, Opštinom Stari Grad, Centrotransom, Guma M, a koji je imao je za cilj da kroz spoj kulture, historije i turizma dodatno promoviše Sarajevo kao atraktivnu turističku destinaciju.

Izložba je oduševila sve prisutne, te je postala još jedan simbol očuvanja bogate kulturne i automobilske baštine ovog grada.