Problem je u softveru
60

Opoziv za 1,8 miliona Teslinih automobila zbog rizika od otvaranja haube

D. B.
U Tesli su se odlučili na opoziv 1,8 miliona automobila širom SAD-a, a Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) je saopćila da je razlog greška u softveru zbog koje vozači ne bi dobili upozorenje na otvorenu haubu.

Hauba koja nije adekvatno osigurana mogla bi se otvoriti tokom vožnje i tako blokirati pogled vozaču. Stoga je kompanija Tesla ponudila over-the-air softversku nadogradnju, koja bi trebala riješiti problem. Opoziv se odnosi na određene primjerke Modela 3, Modela S i Modela X proizvedene između 2021. i 2024. godine, ali i na primjerke Modela Y koji su proizvedeni između 2020. i 2024. godine.

Ove godine je bilo nekoliko opoziva Teslinih vozila. U januaru je opozvano 200.000 automobila zbog neispravne kamere za pomoć pri kretanju unazad, a u februaru je čak dva miliona automobila označeno problematičnim zbog malog fonta upozorenja. Opoziv iz maja je obuhvatio 125.000 vozila usljed problema sa sigurnosnim pojasom, dok je u junu opoziv važio za 12.000 primjeraka Teslinog Cybertrucka zbog neispravnih brisača.