Vožnja stazom Imola
4

Poslušajte zvuk novog Ferrarijevog hiperautomobila F80

D. B.
Ferrari je prošle sedmice predstavio svoj novi flagship hiperautomobil pod nazivom F80, no za razliku od tri prethodnika, ne pokreće ga V12, nego twin-turbo V6 motor. Sada fanovi mogu čuti i zvuk ovog agregata te procijeniti da li je dostojan naslijeđa.

Ferrari je prije nekoliko dana u Imoli pokazao kako F80 izgleda i zvuči. Hibridni hiperautomobil je nizao krugove na stazi, a nakon toga su se pojavili snimci na YouTubeu, koji su osim vizuelne prezentacije omogućili široj javnosti da čuje zvuk.

Zaključak mnogih je da F80 zvuči prilično slično kao slabiji 296 GTB koji također koristi V6 motor, a u prvom prolazu je toliko tih da se čini da je automobil u potpuno električnom modu.

Iako zvuk nije ključni faktor kada je riječ o ovakvim automobilima, ipak je važan. Mnogi će reći da je F80 u ovom segmentu razočarao, posebno u poređenju s "vriscima" V12 motora.

S druge strane, opravdanje za Ferrari može biti činjenica da je hibridni twin-turbo V6 motor preuzet trkaćeg automobila koji je pobijedio na Le Mansu, kao i da se koristi u Formuli 1. Stoga na neki način ima smisla da cestovni automobil najvišeg nivoa usvoji isti motor.

Poznato je da će Ferrari proizvesti 799 primjeraka modela F80, cijena je 3,6 miliona eura, a svaki od njih je već prodan.

Ferrari još uvijek proizvodi modele Daytona SP3 i 12Cilindri, koje pokreće V12 motor.