Musk najavio planove
23

Prodaja Teslinog Cybertrucka počinje 2023. godine, stižu kamion i humanoidni robot

D. B.
Kompanija Tesla će konačno početi prodavati svoj električni pickup Cybertruck naredne godine.

Početak prodaje Cybertrucka najavio je osnivač i direktor Tesle ELon Musk na ceremoniji otvaranja postrojenja Gigafactory u Teksasu. Tokom njegove prezentacije na sceni, Musk je pokazao produkcijsku verziju Cybertrucka koja i dalje izgleda kao i prethodne verzije, ali njegova vrata više nemaju ručke. Automobil će moći prepoznati vozača i samostalno će otvarati vrata.

Musk je također iskoristio priliku za izvinjenje kupcima zbog kašnjenja početka prodaje Cybertrucka koji je najavljen još 2019. godine. Teslin prvobitni i veoma optimistični cilj početka prodaje je bila 2021. godina, no odgođen je za ovu, a potom sada i za sljedeću godinu.

Proizvodnja će se obavljati u postrojenju Gigafactory u Teksasu, koje će postati fabrika s najvećom proizvodnjom u Americi. Musk se dotakao i planova za druga postrojenja širom svijeta te je kazao da će te lokacije biti ekološki prihvatljivije.

"Godina će biti fokusirana na povećanje proizvodnje koju nijedna druga kompanija nije postigla u historiji čovječanstva", rekao je Musk te je za narednu godinu najavio i "ogromni val novih proizvoda".

Pored Cybertrucka, kompanija također planira na tržište plasirati električni kamion Tesla Semi, kao i druge svoje proizvode koji još nisu predstavljeni. Veliki električni kamion dizajniran za transport tereta na velike udaljenosti se trebao pojaviti 2019. godine, no njegov dolazak je odgađan nekoliko puta.

Godine 2023. će također započeti proizvodnja Teslinog humanoidnog robota Optimus, koji će biti dizajniran tako da obavlja zadatke koje ljudi ne žele raditi.

Također, budući proizvod je i robotaxi koji će izgledati futuristički.