Sajam automobila u Parizu
45

Renault Grupa predstavlja sedam svjetskih premijera, električni Renault 4 će biti najveća zvijezda

A. M.
Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu (15. do 20. oktobra), Renault Grupa je rezervisala pet štandova u Hali 6, na kojima će biti prikazano sedam svjetskih premijera i dva konceptna vozila. Vrhunac domaćeg štanda bit će otkrivanje novog Renaulta 4.

Za manje od sedam dana (sajam se otvara dan ranije za novinare) konačno ćemo saznati kako će izgledati serijski Renault 4 za 21. stoljeće, kojeg će pokretati čista struja. To će biti Renaultovo drugo električno vozilo u B segmentu uz Renault 5.

Sljedeće godine, potpuno električni asortiman će biti zaokružen Twingom u segmentu ispod. Do tada, konceptno vozilo koje će biti izloženo u Parizu poslužit će kao izložbeni primjerak s kojim će marka pružiti pogled na svoju održivu budućnost i dekarbonizaciju.

Održivost će također biti fokus na štandu Renault Pro+ divizije komercijalnih vozila. Uz konceptno vozilo koje najavljuje sljedeću generaciju dostavnog kombija, bit će predstavljen i novi Renault Master H2-Tech u formi prototipa. Kombi s pogonom na vodik namijenjen je da dopuni postojeći asortiman kombija s električnim motorima i motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Dacia, s druge strane, ulazi na nova dva polja. Pored nedavno uveliko osvježene ponude modela, koja se sastoji od novog Dustera, Springa, Sandera i Joggera, rumunska marka će u Parizu izložiti novi i ujedno prvi SUV u C segmentu - Bigster. Također, po prvi put će biti izložen i finalni trkački prototip Dacia Sandrider, s kojim će se rumunski brend okušati na reliju Dakar i Svjetskom prvenstvu u reliju 2025. godine.

Novi Alpine izložbeni automobil također će doživjeti svoju svjetsku premijeru. Zajedno s potpuno električnim Alpine A290, koji će se pojaviti na tržištu krajem godine, Renaultova podružnica će pokazati sportski automobil s niskim emisijama štetnih gasova - Alpenglow Hy6, kojeg pogoni šestocilindarski motor na vodik, a koji je marka razvila samostalno. Prisustvo brenda upotpunit će Alpine A110 i trenutni trkaći bolid Formule 1 A524.

Mobilize podmarka ima dvostruku svjetsku premijeru: prvi put predstavljaju serijske modele mini dvosjed Duo i mini kombi Bento. Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama i električnom pogonu, oba su dizajnirana za kratke udaljenosti i lokalne isporuke bez emisija u urbanim regijama.