Klasik iz 1961. godine
25

Rijetki Bentley S2 Continental dobio "električnih" 400 KS

D. B.
Kompanija Lunaz je specijalizovana za električne konverzije klasičnih britanskih automobila, a najnoviji projekt je luksuzni Bentley S2 Continental iz 1961. godine, koji je pretvoren u vozilo bez emisije gasova.

Riječ je o Bentleyju koji je među najrjeđim automobilma podvrgnutim Lunazovom tretmanu elektrifikacije. Iz kompanije kažu da je ovo jedan od svega četiri primjerka ovog specifičnog modela s James Young karoserijom.

U to vrijeme je bilo moguće kupiti šasiju od proizvođača automobila, potom je transportovati do proizvođača karoserija, a u ovom slučaju je James Young za Bentley proizveo istaknute blatobrane i kabinu s dvoja vrata. Pogon je predstavljao 6,2-litarski V8 motor uparen s automatskim mjenjačem.

Lunaz se riješio V8 motora te je ugradio električni pogon koji isporučuje 400 KS i 719 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 6,9 sekundi.

Osim novog pogona, Lunaz je ugradio potpuno podesivi ovjes sa spiralnim oprugama, a vozač iz kabine može konfigurisati postavke. Što se tiče kočnica, tu su sada diskovi s kočionim kliješima sa šest klipova naprijed, kao i kočionim kliještima s četiri klipa nazad.

Lunaz u potpunosti restaurira automobile, rastavlja ih do posljednjeg šarafa, a potom nakon restauracije slijedi sastavljanje. U unutrašnjosti su dodatni održivi materijali poput tapacirunga od regeneriranih najlonskih vlakana i kože, a krase je i drveni furniri s certifikatima.

Lunaz je 2021. godine elektrificirao Bentley S2 Continental Flying Spur iz 1961. godine, a ovaj automobil ima četverovratnu karoseriju koju potpisuje H. J. Mulliner. Osnovna cijena je iznosila 350.000 funti.

Prošle godine je Lunaz predstavio par klasičnih Land Rover Range Rovera s električnim pogonom. Jedan je bio inspirisan SUV-om iz filma "Octopussy" o britanskom agentu Jamesu Bondu, koji je prikazan 1983. godine, dok je drugi bio Town model produženog međuosovinskog rastojanja. Ovaj model je bio opremljen 1.300W ozvučenjem, grijanim i hlađenim držačima čaša, bežičnim punjačem i slično.