Popularnija od nove
0

Stara Toyota Supra na aukciji prodana za rekordan iznos

E. Z.
Toyota Supra često se pojavljuje na aukcijama, pa je tako nedavno kupe iz generacije A90, tačnije prvi iz proizvodne linije, prodat za 2,1 milion dolara za dobrotvorne svrhe. Ovaj put na aukciji se našao znatno mlađi ali jednako popularan model Supre generacije A80.
Iako se u zadnje vrijeme najviše priča o potpuno novoj Supri, glorifikacija ovog modela prožima se kroz sve njene generacije. Tako je generacija A80 Mk4 također stekla poštovanje među kolekcionarima automobila, a njena popularnost može se zahvaliti i serijalu filmova Brzi i žestoki, koji je, između ostalog, katapultirao ovaj sportski automobil u pop kulturu.

Tako je Supra iz 1997. godine prodata na aukciji kuće Barrett-Jackson za nevjerovatnih 176.000 dolara. Za manje upućene, sve Supre proizvedene 1997. godine imale su oznaku 15th Limited Edition, a ovo aukcijsko vozilo bio je jedan od najboljih primjeraka.

Zanimljivo je da je prodana Supra u stvari bila jedna od samo 376 Targa modela u ovoj konfiguraciji boja sa crnom bojom karoserije i crnom kabinom. Sa samo 69.891 milja na kilometar satu i uz fabrički izgled gdje je od modifikacija bio prisutan samo ispušni sistem i sportske opruge, aukcijska Mk4 Supra bila je prilično rijedak automobil i ne čudi da je cijena otišla na debelo preko sto hiljada dolara.