Dva mjeseca kašnjenja
37

Tesla će predstaviti robotaxi 10. oktobra

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Elon Musk, direktor kompanije Tesla, zvanično je saopćio da će proizvođač predstaviti svoj robotaxi 10. oktobra, oko dva mjeseca nakon prvobitnog plana.

Musk je kazao da je odgađanje rezultat želje da se naprave neke važne promjene, koje će prema njegovom mišljenju unaprijediti vozilo. Robotaxi bi se mogao zvati Cybercab.

Američki biznismen je dodao da će odgađanje predstavljanja robotaxija otvoriti prostor za predstavljanje "nekih drugih stvari", no zasad nije poznato o čemu je riječ.

Ranije ovog mjeseca je Bloomberg saopćio da Tesla planira odgoditi predstavljanje robotaxija, a kasnije je stigla i zvanična potvrda da ovo vozilo ipak nećemo vidjeti 8. augusta.

Musk je kazao da su samovozeći automobili, uključujući taksi za njegov budući biznis, ključni za budućnost Tesle kao izuzetno vrijedne AI kompanije. Međutim, još uvijek nije jasno da li Tesla zaista može usavršiti tehnologiju za autonomnu vožnju. Kompanija već ima funkciju Full Self-Driving, koja ipak zahtijeva ljudski nadzor te koja nerijetko pravi greške.

U odgovoru na pitanje investitora, Musk je kazao da Tesla ne može ponuditi vožnje klijentima sve dok se Full Self-Driving tehnologija ne bude mogla koristiti bez nadzora. Vrijeme dolaska robotaxija na tržište upravo ovisi o tehnološkom napretku i odobrenjima.