Kodno ime Redwood
17

Tesla Model 2 debituje 2025. godine

D. B.
Mali Tesla Model 2, automobil koji se interno naziva projekt Redwood, počet će silaziti s proizvodne trake u prvoj polovini 2025. godine.

Direktor Tesle Elon Musk je tokom finansijskog izvještaja kompanije potvrdio dolazak dugoočekivanog pristupačnog ulaznog električnog automobila, koji se već uobičajeno naziva Tesla Model 2. Ovaj automobil će navodno stići u prvoj polovini naredne godine, ali bismo ga zapravo mogli vidjeti uskoro.

Musk je odgodio dolazak robotaxija na dva mjeseca, odnosno za 10. oktobar te je rekao da želi napraviti važne promjene u smjeru poboljšanja, ali da će 8. augusta ipak "pokazati nekoliko drugih stvari".

Tokom prezentacije je investitorima otkriveno da će Teslin pristupačniji model ući u proizvodnju u prvoj polovini 2025. godine, a koristit će elemente platforme sljedeće generacije kombinujući ih s postojećim platformama. Automobil će se proizvoditi na istim proizvodnim linijama kao i aktuelni modeli.

Iz Tesle su priznali da ovakav pristup neće omogućiti prethodno prognozirane uštede u potpunosti, no pružit će priliku kompaniji da "poveća količinu vozila na efikasniji način tokom nesigurnih vremena".

"Ovo bi nam trebalo pomoći da iskoristimo maksimalni kapacitet koji iznosi blizu tri miliona vozila te da omogućimo rast veći od 50 posto u odnosu na proizvodnju u 2023. godini prije investiranja u nove proizvodne linije", navedeno je.

Na Modelu 2 se radi već duže vrijeme, a njegova "misija" je da spusti cijenu ulaznih električnih automobila ispod one koju ima osnovni Model 3. Dosad je objavljen samo jedan teaser "baby Tesle" i to 2023. godine, a prikazuje automobil zakrivljene krovne linije i sličnih karakteristika dizajna koje imaju Model Y SUV i Model 3.

Očekuje se da će Model 2 pomalo ličiti i na obnovljeni Model 3 s tanjim prednjim svjetlima u odnosu na Tesline starije modele. Model 2 bi trebao biti pozicioniran kao rival konvencionalnim porodičnim hatchback modelima s dužinom od oko 4,4 metra. To bi se moglo postići agresivnijom stražnjom linijom krova, dok bi se istovremeno omogućila konvencionalna hauba s prostorom za prtljag ispod nje.

Uprkos špekulacijama o imenu Tesla Model 2, ipak nema garancija da će se automobil zaista tako zvati.

Musk je rekao da će ovaj automobil iskoristiti sve što su u Tesli naučili tokom razvoja Modela S, X, 3 i Y, kao i Cybertrucka te Semi kamiona.