Kupci će još čekati
5

Tesla Roadster nije prioritet za Muska, ali je dizajn blizu finalizacije

D. B.
Prošlo je već sedam godina otkako je predstavljena druga generacija Teslinog Roadstera, a uprkos uvjeravanju kupaca da dolazi, čini se da prvi čovjek kompanije Elon Musk ne vidi ovaj sportski električni automobil među prioritetima.

Novi Roadster je najavljen s cijenom od 250.000 dolara, a mnogi zainteresovani kupci su odmah uplatili cjelokupan iznos kao depozit. Međutim, umjesto da se fokusira na dolazak novog Roadstera na tržište, Tesla se bavi drugim projektima poput kamiona Semi, Cybertrucka, a sada i Cybercaba te Robovana.

Govoreći tokom prezentovanja izvještaja o kvartalnoj zaradi, Musk se izvinio onima koji su davno uplatili depozite, ali je nagovijestio da Roadster zapravo nije toliko važan kao neki drugi projekti brenda pa se stoga nastavlja odgađati.

"Želim zahvaliti onima koji su uplatili depozite za Tesla Roadster. Razlog zbog kojeg još nije stigao jeste činjenica da on nije samo šlag na torti, nego je i trešnja na šlagu. Naša najveća misija je da ubrzamo napredak prema budućnosti održive energije, pokušavamo raditi ono što će maksimizirati dobru budućnost za čovječanstvo i za Zemlju. To znači da su takve stvari poput deserta. Voljeli bismo raditi na novoj generaciji Tesla Roadstera, to je veoma zabavno i mi radimo na njemu, no on dolazi iza stvari koje imaju ozbiljniji utjecaj na dobro u svijetu. Hvala svima koji pate dugo čekajući na Roadster, konačno smo napravili napredak. Blizu smo finaliziranja dizajna, bit će nešto zaista spektakularno", izjavio je Musk.

On je ranije ove godine otkrio da Tesla planira proizvoditi Roadster 2025. godine. Da li je taj plan promijenjen, zasad nije poznato. Tesla nastavlja razvoj Cybercaba, a to bi moglo rezultirati kašnjenjem Roadstera.