Proizvodi se u Teksasu
102

Tesla za Cybertruck ima više od 1,9 miliona narudžbi, novi kupci će na isporuku čekati pet godina

D. B.
Kompanija Tesla primila je više od 1,9 miliona narudžbi za svoj Cybertruck, a s obzirom na planove za proizvodnju 375.000 primjeraka godišnje, novi kupci će tehnički čekati oko pet godina na isporuku.

Međutim, moguće je i da značajan broj rezervacija ne bude realizovan jer je kompanija Tesla tražila depozit od svega 100 dolara. Cybertruck se proizvodi u fabrici Giga Texas, no proizvodnja bi se mogla obavljati i u Meksiku kada postrojenje bude u funkciji za nekoliko godina.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će Cybertruck biti dostupan i izvan Sjeverne Amerike, odnosno Evrope i Azije gdje kupci već mogu izvršiti prednarudžbu modela. Zbog njegove veličine i težine, prodaja Cybertrucka na "prekomorskim tržištima" bi mogla predstavljati ozbiljan izazov. Primjera radi, u nekoliko evropskih zemalja mora biti klasificiran kao komercijalni kamion ili kamion.

Prvi čovjek kompanije, Elon Musk, naglašava inovativne karakteristike Cybertrucka tvrdeći da ovaj električni pickup nije ni sličan vozilima koje danas vidimo na cestama.

"On sadrži veoma mnogo tehnologije i nije, niti izgleda kao bilo koje drugo vozilo današnjice", istakao je Musk.

Cybertruck je imao milion prednarudžbi u maju 2021. godine,, što znači da su se rezervacije gotovo udvostručile u protekle dvije godine. Iz Tesle je obećan domet od 563 kilometra