Sigurnost u saobraćaju
1

Testiraju se svijetleći putevi u ruralnim dijelovima Australije

A. M.
U istočnoj Viktoriji linije na cestama označavaju se posebnom bojom koja svijetli u mraku. Stručnjaci predviđaju da bi ova tehnologija mogla značajno poboljšati sigurnost u saobraćaju, pogotovo u ruralnim područijima gdje nema ulične rasvjete.

Smrtni slučajevi na seoskim putevima u Viktoriji povećani su za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a 45% uključivalo je vozila koja su izletjela s puta kada padne mrak. Građevinski inžinjeri kažu da bi fotoluminiscentne oznake mogle biti jedan od najefikasnijih načina za rješavanje ovog problema, pogotovo u ruralnim područjima, gdje je u noćnoj vožnji teže pratititi krivudavu i valovitu cestu.

Kompanija Tarmac Linemarking sa sjedištem u Bairnsdaleu radila je na postavljanju fotoluminiscentnih linija na dužini od 700 metara na Metung Roada u maju. Naknadno je još postavljeno 1,8 kilometara svijetleće trake na zajedničkoj biciklističkoj i pješačkoj stazi Bendigo Creek Trail, te na dijelu puta Whittlesea-Kinglake. Oznake upijaju sunčevu svjetlost, emituju uskladištenu svjetlost kada je mrak i imaju za cilj osvjetljavanje puteva sa krivinama, raskrsnicama ili tamo gdje nema ulične rasvjete. Oblačni dani prigušuju sjaj, ali oznake ostaju vidljive zbog bijele, reflektirajuće osnove, slične uobičajenim oznakama na cesti.

Projekat je dio 457 miliona dolara vrijednog Programa za sigurnost na putevima Viktorije. Ova, po teritoriji najmanja država, je najgušće naseljena država u Australiji, s obzirom da na površini od 227.000 km2 živi preko pet miliona stanovnika, od čega oko 1,5 miliona živi u ruralnim sredinama koje vape za većom sigurnošću na putevima. Međutim, ne vide svi prednost u instalaciji svijetlećih traka. Naime, određeni aktivisti smatraju da umjetno osvjetljenje šteti divljim životinjama.

Slični projekti su testirani na međunarodnom nivou prije skoro 10 godina, a u pitanju su dijelovi autoputa na dužini od 100 km jugoistočno od Amsterdama.