Prilika za entuzijaste
25

Toyota AE86 s konvencionalnim i električnim pogonom će se moći iznajmiti u Tokiju

D. B.
Dva specijalna primjerka legendarnog modela Toyota AE86 bit će dostupna za iznajmljivanje u Tokiju od 17. oktobra do 20. decembra, tako da će entuzijasti imati jedinstvenu priliku da se nađu za upravljačem istinskih unikata.

Mnogi smatraju da je originalni AE86, duhovni prethodnik današnje Toyote GR 86, zapravo kultna ikona i jedan od najznačajnijih automobila u historiji drifta. Prije nekoliko godina je mala japanska radionca modificirala jedan primjerak ovog modela te je "ubacila" 1,6-litarski trocilindrični motor s turbopunjačem preuzet od modernog modela GR Yaris, a upravo ovaj automobil će biti dostupan za iznajmljivanje u periodu od tri sata. Međutim, to nije sve, jer će na raspolaganju biti i potpuno električni AE86, koji je Toyota predstavila na sajmu automobila u Tokiju 2023. godine.

Električni AE86 će se moći iznajmiti svakog četvrtka i petka od 17. oktobra do 20. decembra i to između 11:00 i 14:00 sati, dok će istim danima biti dostupan i model sa SUS motorom između 13:00 i 16:00 sati. Cijena termina iznosit će oko 140 dolara.

S obzirom na zaista posebnu priliku, interes je očekivano velik. Stoga će biti održana lutrija do 30. septembra, kako bi se saznala imena sretnika koji će se naći za upravljačima ovih automobila. Oni će također moći razgovarati s Toyotinim razvojnim timom te će saznati informacije o vozilima i njihovim performansama.

Zanimljivo, SUS motor u modelu AE86 je atmosferski, iako u donorskom automobilu ima turbopunjač. To znači da ne isporučuje 272 nego 144 KS (160 Nm). Također, motor je uparen s petostepenim, a ne 6-stepenim manuelnim mjenjačem. S druge strane, treba imati na umu da je AE86 težak samo 980 kilograma, tako da će definitivno biti zabavan za vožnju.

S druge strane, primjerak s električnim pogonom ima nešto više snage, isporučuje 129 KS, ali i manji obrtni moment od 150 Nm. Ova električna verzija također ima 6-stepeni manuelni mjenjač te je teška 1.070 kilograma.