Nalazi se u Nagoyi
4

Toyotin tehnički muzej krije jedini električni 2000GT

D. B.
Kao jedan od vodećih automobilskih brendova, Toyota ima historiju koja traje desetljećima, a automobilski fotograf Larry Chen je posjetio tehnički muzej u kojem je fotografisao dio te historije uključujući električni model 2000GT.

Dok muzej pod nazivom Toyota Techno Museum ili Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology, koji se nalazi u Nagoyi u Japanu, na svojim izložbama pokazuje tehnologije, klasične automobile, koncepte i drugo, unikatni prototipi privlače najviše pažnje.

Jedan od takvih primjeraka je Toyota ESV, model ograničen na 10 primjeraka, koji je razvijen za testiranje sigurnosnih standarda sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Osim po svojoj visokoj pouzdanosti, Toyota je poznata i po ranim sigurnosnim inicijativama.

Chenov drugi najdraži automobil u muzeju je Toyota Soarer, GT coupe koji se u SAD-u prodavao kao Lecus SC u svojim kasnijim inkarnacijama, a koji je pokretao 2JZ motor. Fotograf je imao priliku vidjeti stariji model s 5M-GEU 6-cilindričnim motorom sa 170 KS, koji se ugrađivao i u A60 Toyotu Celicu Supru. Iznenađujuće, Supre u muzeju nije bilo.

Ipak, tu je bila Toyota 2000GT, ali prilično posebna, jer je u ovaj sportski automobi ubačen električni pogon. Model 2000GT je jedan od najtraženijih koje je proizvela Toyota, izuzetno je cijenjen i vrijedan, no pitanje je kako će "sjesti" entuzijastima s obzirom na modifikacije.

U muzeju se čuva i Lexus LFA u perla žutoj boji, koji je kao i 2000GT razvijen u saradnji s Yamahom. To može objasniti i zašto je 4,8-litarski 1LR-GUE V10 motor među favoritima kad je riječ o zvuku.

Chenov video ne prikazuje cijeli muzej, no i mali dio je mnogo više od onoga što će većina imati priliku vidjeti u životu.