Očekuje se više od 300 KS
24

Carbon Piranha je restomod baziran na legendarnom modelu Ford Sierra RS500

D. B.
Malo je cestovnih automobila s korijenima iz relija koji su popularni kao Ford Sierra Cosworth RS500, a jedan od 500 proizvedenih primjeraka prolazi poseban tretman u Velikoj Britaniji. Ovaj projekt je nazvan Carbon Piranha.

Postoji nekoliko razlika između ovog restomod projekta i većine drugih. Za početak, ne oživljava ga neki poznati svjetski proizvođač karoserija ni tuning kuća, nego Auto Vision Club i nekoliko partnera. Riječ je o online klubu automobilskih entuzijasta, koji nudi članarine po ranim povoljnijim cijenama od 99 i 148 funti. Oni koji postanu članovi imaju šansu da osvoje završeni automobil, kao i različite popuste i pogodnosti. U suštini, radi se o masovnom finansiranju restomod projekta.

Poboljšani Ford RS500, poznat pod nazivom Vision 148, bit će daleko od "običnog" modela. Sarađujući s Cosworthom, tim koji stoji iza projekta planira proizvesti karoseriju od karbonskih vlakana za automobil koji je osmislio Yasid Design. Ključni cilj projekta je da se proizvede RS500, koji nije teži od 1.000 kilograma.

Ime projekta je izvedeno iz činjenice da se koristi RS500 s brojem šasije #148. Fotografija donorskog automobila otkriva da je proveo u skladištu dugi niz godina, a vidljivo je i da mu nedostaje mnogo dijelova, uključujući prednji branik, masku i prednja svjetla.

Cosworth je dobio zadatak da obnovi originalni 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji je nekada razvijao 227 KS. Kojom će snagom raspolagati Vision 148, zasad nije poznato, no vjeruje se da će nadmašiti 300 KS. S tom snagom i niskom težinom, automobil odvažnog dizajna će biti prava "raketa".

Rok završetka projekta zasad nije poznat.