Budi duh pedesetih
3

Saoutchik 300 GTC je moderni osvrt na legendarni Mercedes-Benz 300 SL

D. B.
Francuska kompanija Saoutchik, koja je bankrotirala 1955. godine, podigla se iz pepela te je predstavila modernu interpretaciju legendarnog modela Mercedes-Benz 300 SL.

Saoutchik je svoju kreaciju nazvao 300 GTC Roadster, a proizvodnja je ograničena na svega 15 primjeraka. Kompanija je objavila nekoliko detalja o automobilu, a vjeruje se da je baziran na modelu Mercedes-Benz SL. Eksterijer je potpuno unikatan, dok je unutrašnjost također drugačija. Bez obzira da li je riječ o dostojnoj reinterpretaciji modela 300 SL ili ne, predmet je debate, no nema sumnje da će privlačiti poglede kada se prvi primjerci pojave na cesti.

Naprijed su okrugla svjetla te po modernim standardima skromna rešetka. Saoutchikov logotip je prikazan na velikoj znački postavljenoj u sredini rešetke, dok automobil ima i dva velika usisnika zraka s crnom mrežom. Baš kao i automobil kojim je inspirisan, 300 GTC ima posebno naglašene prednje lukove točkova.

Profil otkriva niz Mercedesovih detalja, velike otvore iza prednjih točkova pokrivaju hromirane rešetke, a na automobilu je i 22-inčni set hromiranih felgi. Druga polovina automobila je također izmijenjena pomoću novih lukova točkova, unikatnog poklopca prtljažnika, prepoznatljivog srebrnog difuzora te suptilnih LED stražnjih svjetala.

Jedina fotografija unutrašnjosti pokazuje da je drugačija od postojećeg SL-a, tako da je moguće da je 300 GTC Roadster baziran na starijem modelu.

O pogonu nema nikakvih zvaničnih informacija, no potencijalni kupci bi vjerovatno bili razočarani ako se ispod haube nalazi bilo šta drugo osim AMG-ovog moćnog 4,0-litarskog twin-turbo V8 motora.

Cijena je također još uvijek misterija.