Nisu ispunili očekivanja
2

U Muskove Vegas Loop tunele ulaze zalutali vozači, uljezi i skejteri

D. B.
Vegas Loop, podzemni tuneli koje je napravio Elon Musk, odnosno njegova kompanija Boring Company ispod Las Vegasa, ipak nije donio obećanu revoluciju.

Musk je obećavao da će Vegas Loop postati futuristički način autonomnog transporta ljudi, a umjesto toga je Las Vegas dobio mrežu podzemnih tunela kojim se ljudi transportuju u običnim Teslinim vozilima, tako da se gradski saobraćajni problemi uopće nisu riješili.

Da stvar bude gora, tunelima se ne kreću samo Teslini automobili, nego je zabilježeno nekoliko desetina incidenata u kojima su vozači greškom slijedili Tesline automobile u tunele. Bilo je i incidenata koji uključuju oštećenje imovine, krađu, tehničke probleme, povrede, opasne situacije i neovlašteni ulazak. Pojedini vozači su greškom ušli u tunele, a mnogo veći problem za Boring Company su incidenti koji se odnose na neovlašten pristup.

Zabilježen je i slučaj u kojem je skejteri ušao u tunele kroz stanicu za putnike, a dvije osobe su uočene kako spavaju na jednoj od stanica tunela. Također, jedan muškarac je pokušao ukloniti tablu s nazivom stanice. U svakom od navedenih slučajeva je intervenisalo Boringovo osiguranje.

Izgradnja tunela nije prošla "glatko", a bivši uposlenik Boringa je rekao da je radnicima konstantno prijetila opasnost od smrti. Tokom šest mjeseci prošle godine je Boring prijavio 36 slučajeva povreda uključujući iscrpljenost zbog vrućine, kontuzije, povrede šaka i laktova. Između 15 i 20 uposlenika je zadobilo opekotine uzrokovane hemikalijama tokom njihovog rada u tunelima.

Međutim, ovi incidenti nisu okončali nadu vlasti grada u tranzitni sistem koji je Boring obećao, no nikad ga nije isporučio. Vlasti su odobrili plan u maju, koji podrazumijeva širenje podzemnih Teslinih tunela za vozila za više od 100 kilometara te dodavanje 69 putničkih stanica.