Petogodišnji plan
16

Adidas planira udvostručiti online prodaju do 2025. godine

V. K.
Nakon 2020. godine, Adidas bilježi rast prodaje (Foto:Shutterstock)
Nakon 2020. godine, Adidas bilježi rast prodaje (Foto:Shutterstock)
Njemačka kompanija za sportsku odjeću Adidas predstavila je novi petogodišnji plan koji u fokusu ima povećanje online prodaje Adidasovih proizvoda do 2025. godine, čime će 40 posto ukupne prodaje Adidasa činiti online trgovina.
Kako se navodi, Adidas namjerava do 2025. godine udvostručiti online prodaju te na taj način približiti ovu kompaniju trenutnoj poziciji glavnog konkurenta kompanije Nike.

Adidas u novom petogodišnjem planu navodi kako kompanija namjerava ostvariti online prodaju do 9 milijardi eura godišnje s operativnom maržom dobiti od 12 do 14 posto. Poređenja radi, kompanija je tokom 2019. godine u ovom segmentu bilježila dobit od 11,3 posto.

Tokom 2020. godine, kao i mnoge druge kompanije, Adidas je usljed pandemije koronavirusa zabilježio pad prodaje.

Kada je riječ o rastu prodaje u narednom periodu, iz Adidasa su uprkos trenutnim uslovima na tržištu optimistični. Kompanija je do sada otvorila 95 posto svojih prodavnica koje su bile zatvorene zbog epidemioloških mjera koje su obuhvatale i lockdown.

U 2021. godini Adidas najavljuje rast prodaje, a to se naročito odnosi na proizvode koji su namijenjeni mladim osobama. U tom segmentu kompanija najavljuje rast i do 30 posto u Kini, kao i u ostatku Azije te u Latinskoj Americi.

Pored toga, Adidas je najavio ulaganje više od milijardu eura u tzv. digitalnu transformaciju, što će uključivati i stvaranje mnogo efikasnijeg distributivnog lanca koji bi trebao omogućiti brže isporuke proizvoda koji su naručeni putem interneta.

Iako je industrija sportske robe zabilježila pad prodaje u trgovinama tokom pandemije, online prodaja je s druge strane zabilježila nevjerovatan rast.

Brojni brendovi, uključujući i Adidas, istakli su kako su zabilježili porast prodaje opreme za trčanje i planinarenje, jer se veliki broj ljudi tokom lockdowna bavio fizičkom aktivnošću u kući ili na otvorenim prostorima.