Pokrenuta aplikacija
227

BeeBee romobile od danas možete voziti Sarajevom: Start plaćate 1,35 KM, a svaku minutu 27 feninga

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na ulicama Sarajeva od danas ćete moći vozati električne romobile koje unajmljujete putem BeeBee aplikacije. Kako su za portal Klix.ba kazali iz BeeBee tima, do objavljivanja ovog teksta, imali su preko 500 registracija, što je premašilo njihova očekivanja.

Iz BeeBee tima su kazali da je ovo jedan vid sasvim drugačijeg prijevoza s kojim možete stići brzo na željenu lokaciju. Kako su dodali, ideja je nastala kako bi se poboljšali uslovi života građana, ali i smanjilo zagađenje zraka.

Kako su nam pojasnili, potrebno je da se svaki korisnik registruje na BeeBee aplikaciji na kojoj će biti prikazana mapa raspoloživih električnih romobila i nakon toga skenira QR kod koji se nalazi na njima i uz plaćanje karticom ga pokrenete.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Dakle, ako se registrujete trebalo bi da imate kreditnu karticu kao sigurnost putem koje ćete naplaćivati vožnju i s kojom ćete kupiti određeni kredit, sve to ide online putem na aplikaciji i onda prilikom vožnje se skida novca onoliko koliko dugo koristite taj romobil. Također, svaki maloljetnik se može registrovati ako posjeduje vlastitu karticu, a ako ne u obzir dolaze i kartice roditelja bez bilo kakvih problema. Građani su pokazali veliki interes za novim prijevoznim sredstvom te je korištenje BeeBee romobila prvog dana lansiranja veće od očekivanog. Već imamo više od 500 registrovanih korisnika u aplikaciji i pratimo kretanje romobila te možemo vidjeti da su korisnici aktivni.", kazali su nam iz BeeBee tima.

Ranije je isticano da će pojavom ovih romobila na ulicama Sarajevo postati prvi grad u regiji koji ima ovakvu razvijenu platformu.

BeeBee romobili su prepoznatljivo žute boje, a karakteristično za njih je da ne postoje posebno predviđene stanice na kojima će ih građani moći ostavljati i preuzimati, već će putem aplikacije biti u mogućnosti da odaberu onaj romobil koji im je u tom trenutku najbliži.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"To je možda jedan od najvećih benefita ove platforme. Dakle, kada preuzmete romobil bitno je samo da ga parkirate na onim mjestima gdje neće smetati pješacima i saobraćaju, tako da je bitno da u tom smislu bude sklonjen, a doslovno ga možete ostaviti na mjestu koje vama odgovara i zaključate ga. BeeBee romobili imaju jako sofisticirani sistem GPS-a tako da se prati i najmanje neregularno pomijeranje (ako nije otključano na propisan način). Mogu se zaključavati daljinski, napravljeni su od posebnih legura koje se ne mogu prodavati u starom gvožđu tako da je taj romobil neiskoristiv ako se pokuša zloupotrijebiti ili ukrasti. Dakle, ne može se izvaditi baterija niti se može iskoristiti softver i metal, tako da ga neko može samo uništiti ako mu je cilj", istakli su iz BeeBee tima.

Kada je riječ o cijeni korištenja električnih romobila, kazali su nam da je inicijalna cijena 30 feninga po minuti, ali da će do kraja godine važiti ona promotivna od 27 feninga.

"I uz to se naplaćuje start (otključavanje) od 1,35 KM. S obzirom na to da se za pokretanje koristi kreditna kartica bit će i određenih akcija u saradnji s bankama i bit će samim time nešto i jeftinije, ali o tome ćemo obaviještavati sve korisnike naših aplikacija", poručili su iz BeeBee tima.

Iz Beebee tima ranije naglašavali da će aplikacija biti dostupna za Android i iOS sistem.

Bitno je naglasiti da nju trenutno mogu preuzeti samo korisnici Android uređaja na ovom linku, dok će u narednom periodu to biti omogućeno i za one koji koriste iOS sistem.

Električni romobil je prevozno sredstvo za koje u BiH još ne postoji zakonski okvir za njihovo korištenje. Međutim, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je nedavno zatražio da se ovo pitanje zakonski reguliše na ovom području.