Pouzdan partner
59

BERG kompanija: Želimo doprinijeti zdravlju društva razvojem kvalitetnih softverskih rješenja

Kompanija Berg
Kompanija Berg
Kompanija BERG je pouzdan partner zdravstvenog sektora u BiH od 1997. godine sa sjedištem u Sarajevu, a svoje poslovne aktivnost plasira i na tržištu Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i šire.

O prepoznatljivosti na tržištu, uslugama koje nudi i planovima za budućnost, govorio je Tarik Demirović, Chief Technology Officer kompanije.

Predstavite nam u kratkim crtama kompaniju BERG, te objasnite koje su to usluge i proizvodi koje ima u ponudi?

Naša kompanija se bavi digitalnom transformacijom zdravstva kroz dva sektora. Sektor medicinske opreme specijaliziran je za prodaju, distribuciju i servis medicinskih uređaja. Ujedno zastupa i distribuira vrhunske uređaje kroz pouzdanu globalnu mrežu partnera, stvarajući širok asortiman proizvoda i dugotrajnu konkurentsku prednost.

IT sektor se bavi razvojem vlastitog portfolia softverskih proizvoda u zdravstvu. Razvijamo i implementiramo tehnološki sofisticirane softverske sisteme koji olakšavaju svakodnevni rad zdravstvenog sektora, a zastupnik smo i poslovni partner jednog od globalnih svjetskih lidera kada je PACS sistem u pitanju, firma Sectra iz Švedske.

BERG softverska rješenja su regionalno prepoznata i zastupljena, kako u susjednim zemljama tako i u EU. Koriste se u skoro svim zdravstvenim granama: radiologija, patologija, mamografija, specijalistička medicina i druge. Proizvod je G Health Solutions platforma koja unaprijeđuje rad zdravstvenih radnika te ubrzava proces dijagnostike, omogućavajući brzo i efikasno liječenje pacijenata. G Health Solution, uz našu PACS Enterprise Imaging arhivu, predstavlja kompletno softversko rješenje koja zaokružuje sve procese u zdravstvu i omogućava dugoročne arhive medicinskih podataka i slikovne dijagnostike.

Naša misija je da doprinesemo zdravijoj društvenoj zajednici razvojem kvalitetnih softverskih rješenja.

Koliko ima zaposlenih i koji su to profili? Imate li problema sa zadržavanjem visokokvalitetnog kadra?

Rad u IT kompaniji koja djeluje u oblasti zdravstvenog sektora je izuzetno dinamičan i traži konstantno usavršavanje, tako da se mi i kao pojedinici i kao tim uvijek i iznova suočavamo sa novim izazovima koji nam u konačnici omogućavaju rast i razvoj kojima težimo.

U našoj kompaniji, svaki član tima ima svoju ulogu i odgovornost, ali svi su jednako važni i doprinose zajedničkom cilju. Njegujemo ideju zajedništva, međusobne saradnje i dijeljenja stečenog znanja. Trenutno naša firma broj 47 visokoobrazovanih zaposlenika, s bogatim iskustvom u svim oblastima u okviru kojih naša kompanija djeluje. Konstantno ulažemo u edukaciju i usavršavanje naših zaposlenika. Gradimo raznolike timove, spajajući pojedince sa različitim vještinama, perspektivama i iskustvima jer su problemi koje rješavamo izuzetnno složeni, i sa tehničke i poslovne perspektive, tako da ne postoji pojedinac (osoba ili uloga) koja ih može samostalno rješavati.

Ovakva organizacija potiče otvorenu komunikaciju i suradnju te stvara pozitivno radno okruženje i omogućava učinkovito upravljanje poslovnim procesima i resursima.

Zbog čega ste prepoznatljivi na tržištu u proteklih 25 godina?

Dugogodišnji predani radi i pružanje kvalitetne usluge su našu kompaniju smjestili na sami vrh ljestvice lidera u zdravstvenom sektoru. Kroz našu misiju i vrijednovanje korisnika uspjeli smo steći povjerenje kod mnogih javnih i privatnih ustanova. Trudimo se izdvojiti od konkurencije građenjem odnosa zasnovanih na iskrenosti, integritetu, odgovornošću i poštovanju. Naši klijenti su ujedno i naši partneri sa kojima skupa radimo, učimo i razvijamo se.

Smatramo da je ključ uspješnog razvoja upravo uspješan razvoj naših klijenata. Različita znanja i iskustva sa raznolikih tržišta nam omogućavaju da već dugi niz godina kroz naše usluge i razvoj softverskih proizvoda pružamo našim klijentima dodatne vrijednosti i benefite.

Koliko moderne tehnologije imaju utjecaj na razvoj medicine u 21. vijeku i kako BERG ide u korak s vremenom i svjetskim tokovima?

U doba pandemije koronavirusa svjedočili smo opravdanosti praćenja tehnoloških trendova u svim oblastima života, pa tako i u zdravstvenom sektoru. Uvijek se trudimo pratiti svjetske trendove, ali i biti pokretači istih. Današnje moderne tehnologije omogućuju našim korisnicima lakši pristup i rad sa pacijentima. Omogućen je remote rad za ljekare, što predstavlja olakšicu za pisanje nalaza hitnim pacijentima, naročito u oblasti radiologije kada ljekar nije obavezan da bude prisutan na pregledu.

BERG softverski proizvodi svakodnevno pomažu našim korisnicima da što sigurnije, pouzdanije i efikasnije izvršavaju svoje procese i donose važne medicinske odluke. Ponosni smo što možemo reći da smo pioniri u oblasti praktične primjene AI odnosno umjetne inteligencije u zdravstvenom sektoru u našoj regiji. Upotreba AI tehnologije može znatno poboljšati zdravstvene dijagnostičke procese. Jedan od praktičnih primjera je trijažiranje pacijenata sa naznakama moždanog udara ili raka pluća.

Suspektni slučajevi se izdvajaju i stavljaju na vrh liste ljekara koji rade očitanje i obavještavaju ljekare o istim putem personalnih komunikacionih kanala (Viber/Whatsp/SMS). Na taj način se podstiče brža reakcija ljekara koja dovodi do pozitivnog ishoda za pacijenta.

Sve svjetske trendove koje pratimo pokušavamo primijeniti i u našoj državi. Smatramo da u polju informacionih tehnologija u zdravstvu ne odskačemo puno od ostatka EU. Primjer svjetskih trendova u BiH su projekti digitalizacije patologije i prelazak na telepatologiju čime se rješavaju problemi deficita patologa i poboljšavaju procesi skrininga i liječenja onkoloških pacijenata.

Jedna od stvari koje ističete je da želite potaknuti konkurenciju za boljim razvojem. Zašto?

Naš moto i cilj je što više doprinijeti zdravijem društvu i zajednici. Na kraju dana svi smo mi krajnji korisnici zdravstvenih usluga i naših proizvoda. Kao rezultat našeg predanog rada, te konstantne i korektne saradnje sa našim partnerskim kompanijama, BERG je dobio status regionalnog lidera na tržištu. No, smatramo da svakako treba potaknuti konkurenciju za boljim razvojem jer uz kvalitetniju konkurenciju raste i naša potreba za boljim i većim razvojem i usavršavanjem. Rad u okviru EU tržišta nam upravo daje to, a polako otvaramo vrata i na tržištu Sjedinjenih Americkih Drzava čime stvaramo uslove za dodatni rast i razvoj, ne samo naših proizvoda već naše kompanije u cjelosti.

Da li je u vašoj niši kompleksno poslovanje u BiH, šta bi moglo biti bolje kako bi se unaprijedio poslovni ambijent za kompanije poput BERG-a?

BiH ima kompleksne zakone i pravilnike koji nekada mogu biti kočnica tehnološkom razvoju. Mi se maksimalno trudimo da podijelimo naša znanja i iskustva stečena van granica BiH, a kako bi utjecali na pozitvne promjene i adaptacije u našem društvu. Zaštita softverskih proizvoda domaćih IT kompanija, te njihova promocija i podrška je nešto što bi svakako unaprijedilo poslovanje kompanija poput BERG-a koje se ne bave outsourcingom već razvijaju sopstvena rješenja i plasiraju ih, kako na domaća tako i na strana tržišta.

Iako ne komunicirate direktno sa potrošačima, ipak možete utjecati na kvalitet njihovih života. Nedavno ste učestvovali i u kampanji besplatnih pregleda u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo, kako je protekla kampanja i koje ste usluge ponudili?

Besplatni pregledi su obuhvatili preventivne preglede grlića maternice, pregled debelog crijeva, preventivni pregled dojke, te melanom kože. Učešćem u ovoj kampanji smo obezbijedili uspješno obavljanje procesa pregleda i dostavljanja nalaza za 6.117 stanovnika. Naša platforma za skrining je pomogla organizaciji projekta te uvezala sve potrebne procese za što efikasniju provedbu preventivnih programa. Naši softverski sistemi su, pored zdravstvenih i dijagnostičkih procesa, pomogli i u prikupljanu i obradi podataka kako bi se na kraju mogli donijeti konkretni zaključci, a koji su od interesa u javnom zdravstvu. Aktivno učešće pacijenata u vlastitoj zdravstvenoj skrbi je omogućeno kroz Pacijent portal i notifikacije putem modernih komunikacionih servisa.

Ponosni smo što možemo na humani način da pomognemo i podignemo svijest stanovništvu BiH o važnosti redovnog obavljanja preventivnih pregleda. Kampanja je još uvijek u toku. Prijave za preventivni pregled debelog crijeva su još uvijek aktuelne, dok su za ostale preglede prijave popunjene već drugog dana kampanje. Na osnovu toga možemo zaključiti da je i prošlogodišnja kampanja "Život je u pitanju", u kojoj smo također učestvovali, značajno doprinijela podizanju svijesti velikog broja stanovnika. Cilj BERG-a je da se projekat nastavi u budućnosti i da drugi kantoni u kojima smo zastupljeni po ugledu na ovaj projekat organizuju slične kampanje za svoje stanovnike.

Izdvojite nam još neke od društveno-odgovornih aktivnosti koje ste realizirali.

Neke od društveno-odgovornih aktivnosti u kojima smo učestvovali prethodnih godina su:

-Tehnička podrška u Covid-19 testiranju i vakcinaciji u raznim kantonima i Distriktu Brčko - omogućili smo olakšan proces prijavljivanja za testiranje na Covid i vakcinaciju. Putem pacijent portala osiguranicima je omogućeno registrovanje vakcinacije koje su obavili u drugim ustanovama izvan BIH. U periodu Covid pandemije, bezrezervno smo 24h sata dnevno velikom broju radiologa i pulmologa širom BiH omogućavali daljinski pristup radiološkoj slici (rad od kuće), u cilju premoštavanja problema kretanja, problema prevelike potražnje za stručnim mišljem i ograničenim resursima. U to doba naši korisnici (doktori specijalisti) su radi bez pauza i ne samo na radnom mjestu. Drago nam je da smo bili u mogućnosti osigurati uslove i dati podršku u kritičnim trenutcima kada je borba za svaki život bila konstantna.

  • Pokretanje organizovanih kantonalnih skrining programa u prevenciji raka dojke, gdje posebno izdvajamo HNŽ/K i ZDK.

Jedna od vaših usluga i dostavljanje nalaza putem aplikacije? Kako to funkcioniše i koje sve usluge nudite pacijentima?

Naš proizvod Pacijent portal je softversko rješenje koje omogućava korisnicima (ustanovama) da na siguran način isporuče medicinsku dokumentaciju svojim pacijentima. Važno je naglasiti da se putem pacijent portala isporučuje i pisani slikovni materijal. Ovo omogućava pacijentima da na jednostavan i siguran način pristupe vlasititim medicinskim podacima te da ih iskoriste za drugo mišljenje, bez da se ponovo podvrgavaju radiološkom snimanju. Ovim potpuno prestaje potreba za skupljanjem papirnih nalaza i snimanjem radiološkog materijala na CD ili DVD. Pacijenti putem portala zapravo pristupaju elektronskoj arhivi svojih nalaza, a koja im je dostupna 24/7. Dodatno, putem portala pacijenti se aktivno uključuju u zdravstvenu skrb kroz pregled zakazanih termina te interaktivnom komunikacijom i praćenjem datih instrukcija.

Šta su vaši poslovni prioriteti u narednom periodu?

Stalno naglašavamo da je naš primarni fokus uvijek na ljudima i zdravstvu. Shodno tome, konstantno radimo na usavršavanju i proširivanju spektra naših softverskih proizvoda, a kako bi omogućili što kvalitetniju uslugu. Kroz projekte kao što je Skrining želimo prije svega podići svijest o važnosti prevencije i očuvanju zdravlja građana. Važan prioritet će i dalje ostati svakodnevna podrška zajednici i briga o životnoj sredini.

Da bi sve ovo bilo moguće, neophodno je da imamo čvrstu i uspješnu saradnju kako sa trenutnim, tako i sa svim budućim, potencijalnim klijenatima. S tim u vezi, istakli bi plan za nastavak širenja tržišta u okviru EU, kao i globalno širenje - konkretno tržište Sjedinjenih Američkih država. Pored navedenog, planiramo ulaganje u nove projekte u oblasti umjetne intelgijencije, s ciljem postizanja još većeg stupnja poslovne ekifasnosti kroz njenu praktičnu primjenu.