Za tri posto
40

Povećala se cijena nafte odmah nakon objave Bijele kuće da će Iran napasti Izrael

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cijena barela sirove nafte povećala se na međunarodnim tržištima kao odgovor na današnju objavu Bijele kuće koja je imala informaciju da Iran sprema napad balističkim projektilima na Izrael.
Mjera WTI kojom se trguje u SAD-a povećala se za tri posto na više od 70 dolara (53 funte) po barelu. Nafta Brent trgovala se iznad 73 dolara (55 funti) po barelu.

Tokom protekle godine, energetska tržišta su imala izuzetno miran odgovor na rastuće tenzije na Bliskom istoku, čak i nakon embarga Huta na teretne brodove Crvenog mora.

Glavni strah oduvijek je bio od eskalacije koja bi dovela do toga da Teheran blokira Hormuški tjesnac i ključni izvoz sirove nafte iz Zaljeva.

Taj strah se sada pojavljuje na tržištima, baš u trenutku kada su svjetske centralne banke počele proglašavati inflatorne šokove u posljednje tri godine završenim.

Posebno zabrinjava to što Evropa sada zavisi od tokova ne samo nafte, već i LNG-a koji se dostavlja smrznutim gasom iz Katara i koji takođe mora da prođe kroz moreuz koji je na najužem mjestu širok samo 20 milja.

Rat Rusije i Ukrajine učinio je Evropu zavisnom od globalnog LNG tržišta, navodi BBC.

Cijene nafte i dalje su znatno niže u odnosu na ono što su bile ranije ove godine, ali dvije istovremene geopolitičke krize evociraju uspomene na eru inflacije 1970-ih.